Mjesto nesreće zrakoplova YU-DCX / Foto: Ministarstvo komunikacija i prometa BiH

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je objavilo da je komisija za provođenje istrage uzroka avionske nesreće aviona PIPER PA-28, registarskih oznaka YU-DCX, koja se dogodila 10.12.2020. godine na lokalitetu planine Kozare, Bosna i Hercegovina, imenovana rješenjem ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, prema planu rada završila je prvu fazu istrage, odnosno prikupljanje činjenica o nesreći.

Prema planu rada, komisija je prikupila sve činjenice o okolnostima nastanka nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije osobe, a avion je od udara u zemlju i požara nakon udara potpuno uništen. Komisija nastavlja analizu prikupljenih činjenica na ekspertskom nivou.

Težište u analizi činjenica bit će na: kvalifikacijama i osposobljenosti pilota za izvođenje leta, meteorološkoj situaciji i uvjetima izvođenja leta, komunikacijama, organizaciji letenja i aktivnostima službe traganja i spašavanja. O rezultatima u istrazi komisija će redovno izvještavati putem saopćenja. Naveli su iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Podsjećamo, avion Piper PA-28, operatora STS Avijacija iz Srbije se 10.12.2020. godine srušio u blizini Kozare, a u zrakoplovu su se nalazile dvije osobe koje su nažalost poginule.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *