Wizz Air je danas proslavio otvaranje svoje baze u Sarajevu, a već od jula će ova aviokompanija letjeti i prema Štokholmu.

Wizz Air-ov Airbus a320 / Foto: sa_spotter

Baziranjem modernog aviona Airbus A320, Wizz Air sada iz Sarajeva nudi letove na 9 linija prema sedam zemalja. Kako smo već i pisali, od maja 2021. kreću letovi ka destinacijama: Brussels Charleroi, Copenhagen, Dortmund, Eindhoven, Gothenburg, Memmingen, Basel-Mulhouse-Freiburg (Euroairport) i Paris Beauvais, a od 16. jula i prema Stockholmu (Aerodrom Skavsta).

Wizz Air je aviokompanija sa investicijskim kreditnim rejtingom i flotom prosječne starosti 5,4 godina, koja se sastoji od najefikasnijih i najodrživijih uskotrupnih aviona trenutno dostupnih na tržištu, Airbus A320 i Airbus A320neo. Wizz Airove emisije ugljendioksida su bile najniže među evropskim aviokompanijama u toku fiskalne 2019. godine (57,2 g/km po putniku). Uz to, ova aviokompanija ima najveći broj narudžbi najsavremenijih letjelica iz porodice Airbus A320neo, njih 268, što će joj omogućiti da do 2030. godine dodatno smanji svoj ekološki otisak za 30 posto po svakom putniku.

Govoreći na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, Andras Sebok, voditelj lanca opskrbe Wizz Aira, kazao je: “Oduševljeni smo što danas obilježavamo uspostavljanje nove baze u Sarajevu i pokretanje novih Wizz usluga iz Sarajeva prema osam evropskih zemalja: Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji, Švedskoj i Švicarskoj. Ostajemo posvećeni Bosni i Hercegovini i danas također najavljujemo novu liniju Sarajevo-Stockholm, koja kreće od jula ove godine. Ovim uzbudljivim novostima nastavljamo donositi nove mogućnosti za putovanje po povoljnim cijenama, a uz pojačane mjere zaštite osiguravamo najbolje moguće sanitarne uslove. Vjerujemo da će takva ulaganja i pokretanje ovih najnovijih ruta dodatno stimulisati lokalnu ekonomiju, zrakoplovstvo i turistički sektor“.

Alan Bajić, generalni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, je izjavio: “Očekujemo da će otvaranje baze aviokompanije Wizz Air generirati veći obim prometa (povećanje broja letova i značajno povećanje broja putnika, uvođenje novih i dodatnih linija) što je izuzetno važno ne samo za aerodrom Sarajevo, već i za kompletan turistički sektor u BiH i sve subjekte čiji rad i oporavak u narednom periodu u velikoj mjeri zavise od oporavka aviosaobraćaja u našoj zemlji.”

Prisutnima se obratio i Krisztián Pósa, ambasador Republike Mađarske u BiH, rekavši: “Već sama činjenica da jedna od najuspješnijih evropskim niskotarifnih aviokompanija sa mađarskom pozadinom pokreće letove iz Sarajeva ima veliki značaj jer se na taj način jačaju veze sa Evropom i Evropskom unijom. Također je vrlo važno što će to biti veliki poticaj za razvoj turizma i ekonomije BiH.”

Izvor: Međunarodni aerodrom Sarajevo

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *