Wizz Air na sarajevskom aerodromu / Foto: sa_spotter

Wizz Air, najzelenija* evropska aviokompanija sa najvećom stopom rasta, danas je najavila otvaranje svoje 41. baze u Sarajevu.

Najavljeno je i baziranje jednog aviona Airbus A320 na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u maju 2021. godine.
Osim uspostavljanja nove baze, Wizz Air je od maja 2021. najavio i pokretanje devet novih ruta iz Sarajeva ka gradovima u sedam zemalja. Mjesta na novim letovima već se mogu rezervisati na wizzair.com ili putem mobilne aplikacije aviokompanije po cijeni već od 38,99 BAM/ 19,99 eura**.
Wizz Air iz Bosne i Hercegovine leti još od maja 2013. godine kada je prvi avion poletio iz Tuzle za Malmö. U proteklih osam godina iz i prema BiH prevezli su skoro tri miliona putnika.

Ovom ekspanzijom Wizz Air nastavlja porast svojih operacija u BiH za 50 posto, čime zadržava lidersku poziciju na tržištu. Avion Airbus A320 obavljat će letove na devet novih linija i to: Brussels Charleroi, Copenhagen, Dortmund, Eindhoven, Gothenburg, London Luton, Memmingen, Basel-Mulhouse-Freiburg (Euroairport) i Pariz Beauvais sa ukupno više od 250.000 mjesta u prodaji na letovima iz Sarajeva u 2021. godini. Wizz Airova široka mreža podržat će bh. ekonomiju te povezati Sarajevo sa dugo očekivanim destinacijama.
Wizz Air je aviokompanija sa investicijskim kreditnim rejtingom i flotom prosječne starosti 5,4 godina koja se sastoji od najefikasnijih i najodrživijih uskotrupnih aviona trenutno dostupnih na tržištu, Airbus A320 i Airbus A320neo. Wizz Airove emisije ugljendioksida su bile najniže među evropskim aviokompanijama u toku fiskalne 2019. godine (57,2 g/km po putniku). Uz to, ova aviokompanija ima najveći broj narudžbi najsavremenijih letjelica iz porodice Airbus A320neo, njih 268, što će joj omogućiti da do 2030. godine dodatno smanji svoj ekološki otisak za 30 posto po svakom putniku.

Wizz Air je također uveo novu eru sanitarnih putovanja sa pojačanim higijenskim mjerama kako bi se osigurali zdravlje i sigurnost putnika i posade.
Dodavanjem opcije WIZZ Flex prilikom rezervacije, putnici mogu biti sigurni da će, ukoliko se okolnosti promijene ili ukoliko žele promijeniti datum putovanja, moći rezervisati bilo koji WIZZ let po izboru. U ovim nesigurnim vremenima je važno da se smanji briga i da se osigura dodatni nivo zaštite putničkih rezervacija.

Govoreći na današnjoj konferenciji za medije, Andras Rado, viši menadžer korporativnih komunikacija Wizz Aira, je izjavio: “Nakon osam godina uspješnog poslovanja u Bosni i Hercegovini, drago mi je što mogu najaviti našu drugu bosansku bazu u Sarajevu, jer vidimo potencijal i potražnju za jeftinim putovanjima u zemlji. Današnja najava je pokazatelj naše posvećenosti prisustvu u Bosni i Hercegovini i pružanju pristupačnijih prilika za putovanje, istovremeno se pridržavajući najviših standarda naših higijenskih protokola. Naši najsavremeniji avioni, kao i naše pojačane zaštitne mjere osigurat će najbolje sanitarne uslove za putnike. Wizz Air upravlja najmlađom i ekonomski najefikasnijom flotom aviona s najmanjim ekološkim otiskom u Evropi. Uvjeren sam da će Wizz Air pozitivno utjecati na ekonomski razvoj i rast turizma u Bosni i Hercegovini.”
Nermin Zijadić, direktor Sektora saobraćaja i usluga u zračnom saobraćaju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, je rekao: “Prije svega moram istaći da smo veoma zadovoljni što je baš kompanija Wizz Air odlučila uspostaviti bazu na našem aerodromu, a vjerujem da je to vijest koja će obradovati i brojne naše građane, kako zbog povoljnih cijena karata, tako i zbog destinacija koje planira uvesti. Posebno je važno što će to biti destinacije na kojima živi naša brojna dijaspora. Ova značajna kompanija uspostavila je prije četiri godine liniju Budimpešta-Sarajevo, za koju je vladao veliki interes i zahvaljujući kojoj je veliki broj građana posjetio prelijepu prijestolnicu Mađarske, ali koja je omogućila i dolazak velikog broja turista u naš grad. Otvaranje baze u Sarajevu bilo bi veoma značajno za Aerodrom, ali i za cijeli turistički sektor. Kao što to obično biva, baza kompanije na jednom aerodromu znači generiranje većeg obima prometa. Sve to je veoma bitno, ne samo za Aerodrom Sarajevo, već i za kompletan turistički sektor u BiH i sve subjekte čiji rad i oporavak u narednom periodu u velikoj mjeri ovise o oporavku avioprometa u našoj zemlji.”

WIZZ AIROVE NOVE RUTE IZ SARAJEVA

O Wizz Airu


Wizz Air, najzelenija* evropska aviokompanija sa najvećom stopom rasta, ima flotu od 136 aviona tipa Airbus A320 i A321. Tim posvećenih profesionalaca u oblasti zrakoplovstva nudi kvalitetnu uslugu po niskim cijenama karata, što Wizz Air čini omiljenim izborom više od 40 miliona putnika godišnje zaključno sa 31. martom 2020. Wizz Air je član Londonske berze pod oznakom WIZZ. Kompanija je nedavno ušla među deset najbezbjednijih aviokompanija na svijetu po izboru airlineratings.com, jedine svjetske rejting agencije u oblasti bezbjednosti i proizvoda, i osvojila Nagradu za najbolju aviokompaniju u 2020. godini koju dodjeljuje ATW i koja predstavlja najviše priznanje i potvrdu izuzetnih rezultata na polju učinka, inovacija i kvaliteta usluga za jednu aviokompaniju ili pojedinca.

* Wizz Airove emisije ugljendioksida su bile najniže među evropskim aviokompanijama u FY2019 (57,2 g/km po putniku).
** Cijena karte u jednom smjeru, uključujući administrativnu naknadu. Uključena je jedna ručna torba (maksimalno 40x30x20cm). Torba s točkićima i svaki prijavljeni prtljag podliježu dodatnim naknadama. Cijena se odnosi samo na rezervacije izvršene na wizzair.com i WIZZ mobilnoj aplikaciji. Broj mjesta po navedenim cijenama je ograničen.

Snimak press konferencije možete pogledati na sljedećem linku.

Izvor: SIA

ch-aviation
One Comment on “Wizz Air najavio otvaranje nove baze u Sarajevu”
 1. Vrlo dobra vijest za aerodrom Sarajevo kao i za cijeli sarajevski region pa i BiH. Kao sto sam pisao o tome koje linije bih Wizz Air trebao uspostaviti, vecina njih je tu, dok ce preostale linije, koje sam naveo doci na red u drugoj fazi sirenja Wizz Air-a u Sarajevu. Planovi su, da ce sa pocetkom ljetnog reda letenja 2022, doci do sirenja liste destinacija Wizz Air-a iz Sarajeva i stacioniranja jos jednog aviona u sarajevskoj bazi.
  Avio linije koje bi trebale biti uspostavljene u drugom valu sirenja su:
  Sarajevo – Oslo (OSL)
  Sarajevo-Stockholm (NYO)
  Sarajevo-Barcelona (BCN)
  Sarajevo-Warsaw (WAW)
  Sarajevo-Rome (FCO)
  Sarajevo-Milan (MXP)
  Sarajevo-Abu Dhabi (AUH)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *