Međunarodni aerodrom Sarajevo

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Federacije BiH donesene su odluke o dodjeli sredstava aerodromima na teritoriji FBiH. Ukupni iznos pomoći, kao posljedica krize koju je uzrokovala pandemija, iznosi 6.000.000 KM.

U saopštenju Vlade Federacije BiH navodi se kako je cilj dodjele finansijske pomoći očuvanje radnih mjesta, osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima i djelatnostima, završetak započetih projekata modernizacije aerodroma, kao i osiguranje potrebne podrške i održavanje konkurentnosti za prevladavanje vanrednih okolnosti koje je izazvala pandemija COVID-19.

Tako je Međunarodnom aerodromu Sarajevo dodijeljeno 3.500.000 KM, od čega će 3.300.000 KM biti iskorišteno na dovršavanje već započetog projekta modernizacije i nadogradnje terminala B. Preostalih 200.000 KM namijenjeno je izmirivanju operativnih troškova sarajevskog aerodroma.

Zračna luka Mostar

Aerodromu u Mostaru dodijeljeno je 1.000.000 KM, u cilju isplate plaća, kao i plaćanja naknada za provođenje stručnog nadzora aerodromskih operatora i odobravanja projekata od strane regulatora.

Međunarodni aerodrom Tuzla također je dobio 1.000.000 KM, od kojih će 800.000 biti potrošeno na pokrivanje operativnih troškova i održavanje likvidnosti, a preostalih 200 hiljada KM ide u svrhe dogradnje terminala B, carinskog skladišta, te kupovine prostora koji je potreban za završetak projekata.

Međunarodni aerodrom Tuzla

Ono što je bitno napomenuti jeste i da je aerodromu u Bihaću dodijeljeno 500.000 KM, u svrhe izgradnje same infrastrukture aerodroma, kao i otkupa zemljišta u vlasništvu Grada Bihaća.

Nakon odlične 2019. godine, aerodromi BiH su u 2020. godini suočeni sa velikom krizom. Zabilježen je ogroman pad broja putnika za čak 70%, a našim aerodromima, koji su se i prije same pandemije suočavali sa finansijskim problemima, svakako će daljnja pomoć države biti neophodna.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *