Foto: sarajevo-airport.ba

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojila informaciju i podržala inicijativu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija za pomoć Međunarodnom aerodromu u Sarajevu. Prema svim parametrima i relevantnim pokazateljima, projekcija finansijskog gubitka aerodroma se procjenjuje na negdje oko 13.3 miliona konvertibilnih maraka do kraja 2020. godine. Federalna ministarstva prometa i komunikacija, te finansija, zadužena su da poduzmu sve potrebne aktivnosti s ciljem realizacije ovog zaključka. Također, Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da u što kraćem roku pripremi rebalans budžeta FBiH koji će to omogućiti.

Očekuje se da bi do kraja 2020. godine pad broja putnika trebao iznositi negdje oko 60-65%, a pad prihoda od poslovanja 65-70% u odnosu na 2019. godinu.

Zbog svih nabrojanih problema Međunarodni aerodrom Sarajevo se, putem Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, obratio Vladi FBiH molbom za izravnu i bespovratnu financijsku pomoć. Vlada je danas, također na inicijativu Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, odlučila da važeća Odluka o putničkoj taksi – naknadi za razvoj i unaprjeđenje avioprometa u Federaciji BiH neće biti primjenjivana do 31.12.2021. godine. Razlog za ovo su problemi nastali pandemijom i drastično smanjenje broja putnika.

Oporavak Međunarodnog aerodroma Sarajevo od posljedica uzrokovanih pandemijom Covid-19 bi trebao trajati između 2 i 3 godine.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *