Montenegro Airlines Embraer 195 na prilazu u Sarajevo / Foto: sjj.aviation

Nakon gašenja crnogorskog nacionalnog avioprijevoznika “Montenegro Airlines”, Vlada Crne Gore je osnovala novu aviokompaniju “ToMontenegro”.

Za manje od mjesec dana, nova Vlada je racionalizacijom dosadašnjeg nedomaćinskog trošenja od 4.000.000 eura počela osnivanje nove nacionalne aviokompanije “ToMontenegro D.O.O” koja će kao početni kapital imati ukupno 30.000.000 eura, napisao je na Twitteru ministar finansija i socijalnog staranja Crne Gore Milojko Spajić.

Potvrda o uplati osnivačkog uloga. / Foto: Milojko Spajić (Twitter)

U Službenom listu Crne Gore objavljena je Odluka o osnivanju nove aviokompanije “ToMontenegro”. Kako se navodi u odluci koju je potpisao premijer Zdravko Krivokapić, osnivač društva je Vlada Crne Gore sa udjelom od 100%. Osnovni kapital Društva je 30 miliona eura i, kako se navodi u Odluci, bit će uplaćen u roku od jedne godine od dana registracije Društva, u jednoj ili više tranši, od čega je 4 miliona eura već uplaćeno prilikom registracije Društva.

Osnovna djelatnost društva je zrakoplovni prijevoz putnika i obuhvata:

  • prevoz putnika vazdušnim putem na redovnim linijama, sa utvrđenim redom letjenja;
  • čarter letove;
  • letove radi razgledanja panorame;
  • iznajmljivanje zrakoplovne opreme sa posadom radi prevoza putnika;
  • prijevoz putnika od strane aeroklubova radi obuke ili zabave.

Vlada Crne Gore je morala brzo da reaguje da bi spasili maksimum iz Montenegro Airlines-a. Uprkos tome, ime, logo, dizajn itd. podložni su promjeni i zamolili su sve ljude kojima je ova priča važna da pošalju prijedloge na: 2montenegro@gov.me. Svi prijedlozi će biti prezentovani javnosti koja će imati završnu riječ. Važno je napomenuti da će dobar dio zaposlenih, i to onih najboljih u Montenegro Airlinesu, biti zaposleni i u novoj nacionalnoj aviokompaniji ”ToMontenegro”, odnosno ”Za Crnu Goru”.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *