Međunarodni aerodrom Sarajevo je prošlog mjeseca objavio javni poziv aviokompanijama za otvaranje baze u periodu od 2021.- 2023. godine. Kako se navodi u pozivu, pod bazom se podrazumijeva mjesto određeno od strane avioprijevoznika iz kojeg član posade normalno započinje i završava vrijeme dužnosti ili seriju dužnosti (duty periods) i gdje, u normalnim uslovima, operator nije obavezan osigurati smještaj člana posade zrakoplova.

U prvoj fazi baza se uspostavlja sa dva aviona, sa opcijom povećanja broja aviona, kako se budu povećavali raspoloživi kapaciteti aerodrom Sarajevo ili ako se ispune drugi uslovi.

Pravo za podnošenje zahtjeva za bazu imaju sve aviokompanije koje planiraju uspostaviti redovnu liniju/e na aerodromu Sarajevu.

S obzirom da ubrzo ističe rok za podnošenje zahtjeva, odnosno 30 dana od dana objave (objava je napravljena 25.09.2020.), ostaje nam vidjeti da li se neko od avioprijevoznika prijavio za otvaranje baze u Sarajevu, što bi moglo pozitivno povećati promet aerodroma. Aerodrom Sarajevo je zbog COVID-19 pandemije samo prošlog mjeseca bilježio pad od oko 80% prometa putnika u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *