Foto: © Russian Helicopters

Ruski proizvođač zrakoplova “Russian Helicopters” isporučio je u gradu Kazanju prvi od tri helikoptera Kazan Ansat za MUP Republike Srpske. Operator ovog helikoptera će biti novoformirana helikopterska jedinica MUP-a RS, a to će biti prvi operator ovog tipa helikoptera u Europi.

Isporučeni helikopter je opremljen sa medicinskim modulom, odnosno namijenjen je za prevoz jednog pacijenta i dva ljekara u pratnji. Konfiguracija opreme uključuje sistem za vještačku ventilaciju pluća, EKG uređaj i raznu drugu opremu za evakuaciju i transport pacijenta. Komplet za dostavu uključuje pet sjedišta koji se mogu instalirati umjesto medicinskog modula i u kabini helikoptera transportovati do 7 putnika. Helikopter je također isporučen sa aktivnim sistemom kontrole vibracija.

U ugovoru za nabavku tri helikoptera za RS je uključena obuka tri aviotehničara i dva pilota u Kazan Helicopters Aviation Trening Centru. Tokom sljedeće dvije godine, planirano je školovanje još 4 pilota i 6 aviotehničara, kada se i očekuje isporuka još dva helikoptera ovog tipa.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *