Veliki broj kompanija, koje svoje usluge pružaju u sektoru avijacije, nalaze se u problemu zbog pandemije Covid-19. Pandemija je uzrokovala velike gubitke i onemogućila normalan rad i aktivnosti koje su bile planirane za ovu godinu. Jedna od kompanija koja se također suočila sa ogromnim problemima je i kompanija Airbus. Airbus je evropski proizvođač zrakoplova sa sjedištem u Toulouseu u Francuskoj. Jedan je od svjetskih lidera u proizvodnji putničkih aviona i svemirske opreme. Airbus zapošljava oko 57 000 ljudi i ima sjedišta u 16 država u Evropskoj Uniji.

Foto: Airbus

Airbus nije mogao isporučiti 135 aviona zbog pandemije COVID-19 do kraja septembra. To je smanjeno za određenu cifru početkom godine zahvaljujući nekim nedavnim isporukama. Airbus je objavio da je isporučio 145 aviona u trećem kvartalu 2020. godine, a to je više nego Boeing ukupno do sada. To znači da je do sada, 2020. godine, Airbus isporučio 341 avion. Isporučeni avioni su 300 uskih i 41 širokotrupnih. Nedavno su mnoge aviokompanije zatražile odgodu isporuke svojih aviona zbog nemogućnosti plaćanja. Uprkos tome, isporuke se za neke kompanije i dalje odvijaju. British Airways nastavio je s isporukom svojih narudžbi Airbusa A350-1000. U međuvremenu, Turkish Airlines uzeo je prvi Airbus A350 prošle sedmice, dok je Delta Air Lines uzela novi Airbus A220. Airbus je ostvario nešto manje narudžbi aviona od aviona isporučenih u devet mjeseci. Ove godine je naručeno 300 Airbusovih aviona, od kojih 127 od jula do septembra.

Kao osvrt na cjelokupnu situaciju, CEO Airbusa Guillaume Faury je rekao:

„Nakon devet mjeseci 2020. godine, sada vidimo napredak postignut u prilagođavanju našeg poslovanja novom tržišnom okruženju izazvanom pandemijom COVID-19. Uprkos sporijem oporavku zrakoplovnog putovanja od predviđenog, konvergirali smo proizvodnju i isporuku komercijalnih aviona u trećem kvartalu i zaustavili smo gotovinsku potrošnju u skladu s našim ambicijama.”

Izvor: Airbus.com

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *