Airbus A320 koji se srušio u Karačiju / Foto: Wikipedia

Nakon skandala zbog krivotvorenih pilotskih licenci koji je uzdrmao nacionalnog avioprijevoznika Pakistana sredinom 2020. godine, aviokompanija je u kokpite vratila 110 od 141 suspendovanih pilota.

Krajem maja ove godine, Airbus A320 Pakistan International Airlinesa (PIA), doživio je stravičnu nesreću nakon neuspjelog slijetanja u Karači, u kojoj je život izgubilo 95 putnika i članova posade. Blagovremeno je utvrđeno da posada prilikom prvog pokušaja slijetanja nije spustila stajni trap, što je dovelo do toga da avion pistu dotakne donjim dijelom trupa, te je to izazvalo brojne mehaničke kvarove unutar oba motora, a nakon toga i njihov otkaz. Avion se potom srušio u naseljeno područje nedaleko od piste 25L u Karačiju.

U kasnijem obraćanju javnosti, iz Pakistan International Airlines-a saopćeno je da je posada bila dovoljno kvalifikovana i trenirana za sigurno upravljanje letjelicom. Ipak, nakon što je utvrđeno da su prekršena brojna pravila i procedure, nesreća je pokrenula istraživanje pozadine i provjeravanje validnosti licenci ostalih pilota ove aviokompanije.

Pakistan International Airlines zatim sprovodi istragu u kojoj dolaze do zaključka da čak 40% pilota posjeduje upitne ili krivotvorene licence. Kao rezultat, 150 od 460 pilota biva suspendovano, a PIA-u je od strane EASA-e izdana zabrana letova ka zemljama članicama Europske Unije. Američka Federalna Zrakoplovna Administracija (FAA) je izdala slične zabrane za letenje unutar Sjedinjenih Američkih Država.

EASA je 2. decembra ponovo odobrila letove PIA unutar EU, kao rezultat promjena izvršenih unutar same aviokompanije i regulatornih tijela Pakistana, te akcija sprovedenih s ciljem rješavanja problema sa pilotskim dozvolama.

Prema riječima glasnogovornika Pakistan International Airlines-a, od 141 prethodno suspendovanih pilota, 110 je vraćeno u službu. Licence su oduzete kod 15 pilota, a 14 je proglašeno nesposobnim za upravljanje letjelicama. Kod 2 pilota ispitivanje validnosti pilotskih dozvola još uvijek traje.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *