Kao što smo u proteklom periodu već napisali, aviokompanija Wizz Air je najavila baziranje jednog aviona Airbus A320 na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u maju 2021. godine. Osim uspostavljanja nove baze, Wizz Air je od maja 2021. najavio i pokretanje devet novih linija iz Sarajeva ka gradovima u sedam različitih zemalja. Mjesta na novim letovima već se mogu rezervisati na web stranici Wizz Aira ili putem mobilne aplikacije aviokompanije. Wizz Air iz Bosne i Hercegovine leti još od maja 2013. godine kada je prvi avion poletio iz Tuzle za Malmö. U proteklih osam godina iz i prema BiH prevezli su skoro tri miliona putnika.

Wizz Air / Foto: sa_spotter

Ovom ekspanzijom Wizz Air nastavlja porast svojih operacija u BiH za 50 posto, čime zadržava lidersku poziciju na tržištu. Avion Airbus A320 obavljat će letove na devet novih linija, i to: Brussels Charleroi, Copenhagen, Dortmund, Eindhoven, Gothenburg, London Luton, Memmingen, Basel-Mulhouse-Freiburg (Euroairport) i Pariz Beauvais sa ukupno više od 250.000 mjesta u prodaji na letovima iz Sarajeva u 2021. godini. Wizz Airova široka mreža podržat će bosanskohercegovačku ekonomiju, te povezati Sarajevo sa destinacijama koje su se dugo očekivale.
Wizz Air je aviokompanija sa investicijskim kreditnim rejtingom i flotom prosječne starosti oko 5 godina koja se sastoji od najefikasnijih i najodrživijih uskotrupnih aviona trenutno dostupnih na tržištu, Airbus A320 i Airbus A320neo.

Linije na kojima će saobraćati Wizz Air iz Sarajeva

U nastavku ovog članka ćemo vam predstaviti sve linije koje će Wizz Air uspostaviti iz Sarajeva, objasniti lokaciju aerodroma u odnosu na najbliže veće gradove, te prikazati mogućnosti transporta sa tih aerodroma do obližnjih gradova.

Sarajevo-Pariz

Sigurno jedna od najatraktivnijih linija je ona na kojoj će zrakoplov Wizz Air-a letjeti na relaciji Sarajevo-Pariz, a destinacija će biti ParisBeauvais aerodrom. Paris Beauvais Airport, (IATA: BVA, ICAO: LFOB), je međunarodni aerodrom u blizini grada Beauvais u Općini Tille u Francuskoj. Aerodrom se nalazi u regionu Pikardije,  85 km sjeverozapadno od Pariza. To je deseti aerodrom u Francuskoj po broju putnika, a uglavnom ga koriste charter i low-cost aviokompanije.

Paris Beauvis Airport-Paris / Izvor: Google Maps

Kako doći od aerodroma Paris-Beauvais do Pariza?

Najbolji način za dolazak sa aerodroma Paris Beauvais do centra Pariza je  Paris-Beauvais Shuttle. Na taj način do Pariza možete doći za nekih 1 sat i 15 minuta, a putovanje će vas u jednom smjeru koštati samo 16€. Karte za Airport Paris Beauvis Shuttle možete pronaći klikom na link, te ih kupiti online. Autobusi se zaustavljaju između aerodroma Pariz-Beauvais i parkinga Pershing smještenog na porti Maillot u Parizu, vrlo blizu stanica RER (linija C) i metroa (linija 1). Svakih 1-2 sata saobraćaju i vozovi između Beauvaisa i Paris Gare du Nord. Uobičajeno vrijeme putovanja je oko 80 minuta. To je 15 minuta vožnje od željezničke stanice do aerodroma taksijem.

Sarajevo-London

Naredna destinacija koja će se moći posjetiti je London, a put do Londona iz Sarajeva nas prije svega vodi do London Luton aerodroma. Aerodrom London Luton (LTN) je jedan od šest međunarodnih aerodroma koji služe Londonu, a nalazi se u blizini centra grada Lutona, 45 kilometara sjeverno od centra Londona. Aerodrom Luton je peti po redu aerodrom u Velikoj Britaniji po godišnjem broju putnika i služi uglavnom kao baza za niskotarifne zrakoplovne kompanije kao što su easyJet, Ryanair i Wizz Air.

Kako doći od aerodroma London Luton do Londona?

London Luton aerodrom je udaljen od centra Londona nekih 60km, te su načini prijevoza do samog Londona veoma raznoliki. U ponudi na London Luton aerodromu se nalaze rent a car službe, vozovi, autobusi i taxi vozila. Najbolja i najbliža opcija za prijevoz je voz koji saobraća svakih 10 minuta, a vozovi su direktno uvezani i sa autobusima, te se na taj način može ostvariti i konekcija između terminala i željezničke stanice. Cijena tih putovanja u jednom smjeru će vas koštati negdje oko 20€. Sve detaljnije informacije možete pronaći klikom na link.

London Luton Airport-London / Izvor: Google Maps

Sarajevo-Brisel

Treća destinacija je aerodrom Charleroi koji je smješten 55 kilometara južno od Brisela, u mjestu Charleroi. Aerodrom Charleroi ima prednosti i nedostatke svih malih aerodroma. Ovaj aerodrom cvjeta zahvaljujući popularnim aviokompanijama poput Ryanair-a i Wizz Air-a. U 2018. više od 8 miliona putnika prošlo je kroz njegove terminale, u poređenju sa 6 miliona u 2011. godini.

Kako doći od aerodroma Charleroi do Brisela?


Ako rezervirate uslugu privatnog prijevoza sa aerodroma, šofer će vas čekati na dolaznom terminalu uz natpisom s vašim imenom. Ovo je najbrži i najudobniji način da dođete do hotela, pogotovo ako ne govorite francuski ili holandski. Četiri putnička automobila možete rezervirati za samo 80€, odnosno osmosjed za 95€. Obje opcije su jeftinije od kupovine taksija.


Tvrtka Flibco posjeduje opciju prijevoza autobusom koji povezuje aerodrom Charleroi i Brisel, a aerodrom napušta svakih 30 minuta. Putovanje traje sat vremena, a autobus se zaustavlja u Bruxelles-Midi (željeznička stanica Brisel-Jug, u ulici Rue de France). Jednosmjerno putovanje koštat će 17€, a povratna karta 34€. Kartu možete kupiti na aerodromskom terminalu ili u autobusu. Ako kartu kupite putem interneta, to je samo 14,20€ po putovanju. Kad stignete do Bruxelles-Midi stanice, možete metroom, tramvajem ili vozom doći do ostalih stanica u gradu.
Ako se shuttle autobusom želite vratiti nazad do aerodroma Charleroi, predlažemo da stignete najmanje 15 minuta prije polaska autobusa jer obično postoji red i autobusi se brzo pune.

Što se tiče prijevoza taksijem, primijetit ćete da većina taxi kompanija oglašava da taxi od aerodroma Charleroi do centra grada Brisela košta otprilike 80 – 90€. Međutim, obično će vas to putovanje koštati više od 100€, posebno na putu od Brisela do Charleroi-a.

Brussels South Charleroi Airport-Brussels / Izvor: Google Maps

Sarajevo-Kopenhagen

Naredna destinacija o kojoj ćemo govoriti je aerodrom u Kopenhagenu, poznat i po nazivu Kastrup, glavni je međunarodni aerodrom koji služi glavnom gradu Danske. Riječ je o najvećem i najprometnijem aerodromu skandinavskih zemalja te jednom od najstarijih u cijeloj Europi. Ovaj aerodrom služi kao sjedište Scandinavian Airlines aviokompanije, te kao baza za Sunclass Airlines i Norwegian Air Shuttle. Ovaj aerodrom godišnje primi preko 30 miliona putnika.

Kako doći od aerodroma Kopenhagen do centra Kopenhagena?

Metro stanica smještena je u produženom dijelu terminala 3. Ne brinite se oko toga da ne uđete u pogrešan voz s obzirom da svi oni idu u istom smjeru, M2 prema stanici Vanløse. Tokom dana, vozovi saobraćaju svakih 4-6 minuta, a noću saobraćaju svakih 15-20 minuta. Vožnja traje 15-ak minuta. Karte se mogu kupiti na metro stanici, te na DSB prodajnim mjestima na terminalu 3.

Željeznička stanica smještena je u terminalu 3. U slučaju da se nalazite u terminalu 1, do stanice možete doći besplatnim shuttle prijevozom za 5 minuta. Karte se mogu kupiti na DSB štandovima unutar terminala 3. Voz polazi svakih 10 minuta (3 puta po satu iza ponoći). Vožnja traje oko 15 minuta

Na raspolaganju je nekoliko autobusnih linija koje povezuju zračnu luku i grad.

  • Linija 5A vodi vas direktno do glavne željezničke stanice u Kopenhagenu, Trga gradske vijećnice, stanice Nørreport i dr. Vožnja od aerodroma do glavne željezničke stanice traje oko 35 minuta, a autobusi polaze svakih 10 minuta
  • Linija 35 saobraća rutom Aerodrom – Aerodrom Istok – A.P. Møllers Alle – Dragør stationsplads – Store Magleby – Tømmerup – Amagerhallen – Sundbyvester Plads – Irlandsvej – Ulica Dr. Byen
  • Linija 36 saobraća rutom Aerodrom – Korsvejens Skole – Ulica Tårnby – Nøragersmindevej.

Taxi vozila smještena su ispred terminala 2 i 3. Odvest će vas do centra Kopenhagena za manje od 20 minuta, ovisno o saobraćaju. Prosječna cijena za ovu udaljenost iznosi 250-300 DKK (30-40€).

Sarajevo-Dortmund

Dormund Airport-Dortmund / Izvor: Google Maps

Zračna luka Dortmund (DTM) je manja međunarodna zračna luka u Njemačkoj koja se nalazi svega 10 kilometara istočno od Dortmunda. Godišnje kroz luku putuje oko 2 miliona putnika, a glavne aviokompanije koje nude letove iz Dortmunda su easyJet, Ryanair i WizzAir.

Kako doći od aerodroma Dortmund do Dortmunda?

Autobus zračne luke, AirportExpress, izravna je linija između zračne luke i glavne stanice u  Dortmundu. U jednom smjeru vožnja obično traje 25 minuta. Cijena pojedinačne karte iznosi oko 9 eura,za djecu mlađu od 14 godina ona je 2 eura, a djeca mlađa od šest godina besplatno putuju. Karte možete kupiti od vozača autobusa. Autobus prometuje od 4.30 ujutro do 23 sata otprilike svakih sat vremena. Tačan raspored vremena možete pronaći ovdje.

Druga opcija javnog prijevoza je vozom. Da biste stigli do najbliže željezničke stanice, trebate se ići AirportShuttle autobusom do postaje Holzwickede, što će vas koštati oko 3 eura. Zračna luka Dortmund uključena je u uslugu Rail & Fly Deutsche Bahna, tako da ako kupite njihovu kartu, možete se besplatno voziti AirportShuttleom do željezničke stanice. Odatle možete uhvatiti voz do bilo koje željezničke stanice u Dortmundu ili čak i dalje.

Ako želite izbjeći javni prijevoz, sljedeća najbolja opcija je pronalazak taksija. Uz istočni izlaz kod terminala za Dolaske možete pronaći taksi službe koje vas čekaju. Za vožnju do centra Dortmunda naplatit će vam se negdje oko 30 eura. Druga mogućnost je rezervacija privatnog transfera koji vam nudi uslugu od vrata do vrata od zračne luke Dortmund do željene lokacije. Poželjno je unaprijed rezervirati transfer, a po dolasku će vas čekati profesionalni vozač. Možete pronaći urede za iznajmljivanje automobila na razini dolaska zračne luke Dortmund. Tvrtke za iznajmljivanje poput Avis, Hertz, Sixt i Thrifty ovdje pružaju svoje usluge od 7:00 do 22:00. Ako želite izbjeći da čekate u redu i gubite vrijeme, preporučujemo da unajmite automobil putem interneta.

Sarajevo-Memmingen Airport (Zapadni Minhen)

Kako doći od aerodroma Memmingen do Minhena?

Do Minhena sa i do aerodroma Memingen moguće je stići autobusom ili taksijem u zavisnosti od vaše želje. Sa aerodroma Memingen putnici mogu da koriste usluge dva autobuska prevoznika Allgaeu Airport Express i Flixbus. Ovi prijevoznici nude različite cijene karata, ali i različit red vožnje. Cijena karte kod Flixbus-a je se kreće u prosjeku od 11 eura u jednom pravcu i njihov red vožnje ne nudi neke velike opcije da možete da provedete bukvalno cijeli vikend u Minhenu. Sa druge strane Allgau Express je nešto skuplji i cijena karte u jednom pravcu iznosi 15 eura, s tim što ovaj prijevoznik ima kvalitetniji red vožnje, a također je parter za Wizz Air-om tako da oni prilagođavaju svoje polaske sa redom letenja Wizz Air iz ili do Memingena.

Ukoliko Vam više odgovara taksi prijevoz cijene ovih usluga su značajno skuplje i u prosjeku se kreću oko 200 eura za jedan pravac u zavisnosti koju taksi kompaniju odaberete. U opciji vam je i usluga Bla Bla Car. Na Vama je da odlučite šta vam više odgovara.

Memmingen Airport-Minhen / Izvor: Google Maps

Sarajevo-Eindhoven

Aerodrom Ajndhoven (IATA: EIN, ICAO: EHEH) je aerodrom koji se nalazi na 7,6 km (4,7 mi) zapadno od Ajndhovena, Holandija. To je drugi najveći aerodrom u Holandiji, sa 4,7 miliona putnika 2016. godine ( iza Schiphol-a, koji je opslužio više od 63 miliona putnika). Aerodrom se koristi civilni i vojni saobraćaj. Godine 1984. izgrađena je terminalna zgrada za civilni zrakoplovni saobraćaj, zasnovana na dizajnu Lea de Bevera. Aerodrom je nastavio da raste i sada je drugi najveći aerodrom u Holandiji. Da bi se prilagodio povećanju putničkog saobraćaja početkom 2012. godine počelo se sa radovima na daljem širenju aerodroma Ajndhoven. Sada postoji hotel Tulip Inn sa 120 soba.

Kako doći od aerodroma Eindhoven do drugih većih gradova?

Aerodrom Eindhoven se nalazi odmah pored autoputa A2 koji nudi direktne veze sa zapadnim i južnim delom zemlje, uključujući gradove u Amsterdamu, Utrehtu i Maastrichtu. Aerodrom opslužuju i dve Ajndhoven električne autobuske rute.

Linija 400  – Shuttle bus usluga koja povezuje aerodrom sa glavnom železničkom stanicom u Ajndhovenu.
Linija 401   – brza autobuska linija koja povezuje aerodrom sa gradskim centrom Ajndhovena i glavnom železničkom stanicom.
Linija 20 povezuje Best železničku stanicu i grad Best sa aerodromom Eindhoven. Takođe povezuje aerodrom sa gradom Veldhoven i High Tech Campus iz Ajndhovena.

Do Amsterdama možete stići vozom od Eindhoven glavne željezničke stanice do Amsterdamske glavne železničke stanice. Voz ide na svakih 30 minuta. vožnja traje 1h i 20 minuta. Cena karte u jednom pravcu za odraslu osobu iznosi 14,5€. Do Amsterdama možete doći i autobusima komapnije Terravision NL. Autobusi idu na ovoj relaciji svaka 4 sata. Vožnja traje 1h i 45 minuta. Cijena karte u jednom pravcu za odraslu osobu iznosi 23 €.

Eindhoven Airport-Eindhoven / Izvor: Google Maps

Sarajevo-Geteborg

Aerodrom Goteborg Landvetter (GOT) međunarodni je aerodrom smješten 20 kilometara jugoistočno od grada Goteborga i oko 40 kilometara zapadno od Boresa. To je najveći i jedini međunarodni aerodrom od tri gradska aerodroma i drugi po veličini aerodrom u Švedskoj, nakon aerodroma Stockholm Arlanda (ARN). Aerodromom upravlja Švedska, a opslužuje više od 6,8 ​​miliona putnika godišnje.

Geteborg Landvetter Airport- Geteborg / Izvor: Google Maps

Kako doći od aerodroma Goteborg Landvetter do Goteborga?

Izravna autobusna linija kojom upravlja Flygbussarna povezuje aerodrom s centrom Goteborga s polascima do svakih 12 minuta. Vožnja traje oko 20 minuta, u zavisnosti od saobraćaja, s nekoliko centralno smještenih autobuskih stanica u gradu. Cijene možete pronaći klikom na prtehodni link. Autobusi se nalaze izvan terminala za prijavu, a karte se mogu kupiti u prodavnici na aerodromu, u nekoliko automata za prodaju karata, putem interneta i direktno u autobusu, ali samo kreditnim ili debitnim karticama. Druga opcija bila bi vožnja Nettbussovim autobusom do centra grada. Lokalni autobus broj 612 vozi non-stop između aerodroma i Goteborg Travel Centra, a autobuska stanica nalazi se ispred terminala.

Ako više volite udobnu vožnju od prepunog javnog prijevoza, preporučujemo vam da se vozite taksijem koji radi 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici. Naći ćete parking za taksi ispred terminala za dolaske. Cijena se obično računa za put od 10 kilometara koji traje 15 minuta, a to je cijena navedena na taksi vratima. Postoji besplatno postavljanje cijena, pa odaberite kompaniju koja vam najviše odgovara.

Drugi način putovanja do Goteborga je privatni transfer od vrata do vrata od aerodroma Goteborg do vašeg smještaja u gradu.
Možete unaprijed rezervirati transfer za besprijekorno iskustvo, a profesionalni vozač čekat će vas na aerodromu i odvesti do odredišta.

Za one koji bi radije sami stigli do grada i istražili to područje, najbolja opcija je iznajmljivanje automobila direktno na aerodromu. Na međunarodnom aerodromu Goteborg pronaći ćete sljedeće kompanije za iznajmljivanje automobila: Avis, Budget, Enterprise, Hertz, Sixt itd.

Sarajevo-Euroairport(Basel-Mulhouse-Freiburg)

Evropska zračna luka Basel-Mulhouse-Freiburg (IATA: BSL, MLH, EAP, ICAO: LFSB) je međunarodni aerodrom 6 km sjeverozapadno od Basela (Švicarska), 22 km jugoistočno od Mulhousea (Francuska) i 70 km južno od Freiburga (Njemačka). Nalazi se u Francuskoj, na administrativnoj teritoriji općine Saint-Louis u blizini Švicarske i Njemačke granice.

Evropska zračna luka Basel-Mulhouse-Freiburg / Izvor: Google Maps

Sve detaljne informacije za dolazak do gradova koji se nalaze u blizini ovog aerodroma možete pronaći klikom na link.

Zrakoplov aviokompanije Wizz Air se priprema za polijetanje na SJJ / Foto: sa_spotter

Sarajevo-Budimpešta

Kao još jedna opcija na kojoj bi mogao saobraćati zrakoplov Wizz Aira u budućnosti, te linija koja se odvijala već i prije iz Sarajeva je Budimpešta. Aerodrom u Budimpešti, poznatiji kao Međunarodni aerodrom Ferenc Liszt, nalazi se 16 km jugoistočno od središta Budimpešte. Najveći je i najvažniji međunarodni aerodrom u Mađarskoj, a 2017. godine kroz njega je prošlo više od 13 miliona putnika.  Putovati od i do ovog aerodroma je jednostavno i možete birati između nekoliko opcija.

Javni prijevoz – autobus:

  • linija 1ooE – direktna autobusna linija (shuttle bus) koja povezuje zračnu luku s terminala 2 i trg Deak Ferenc u centru grada. Autobus vozi u oba smjera svakih 30 minuta od 05:00 do 00:30 (od zračne luke) i od 04:00 do 23:30 (iz centra). Cijena karte iznosi 900 HUF (2,70 eura), a vožnja traje oko 45 minuta.
  • linija 200E –  povezuje aerodrom s Kobanya-Kispest željezničkom stanicom, odakle se možete ukrcati na Metro liniju 3 kako biste došli do centra grada. Autobus polazi svako 10 minuta, od 4:00 ujutro do 23:00, s Terminala 2 a cijelo putovanje do centra (uključujući metro), do stanice Deak Ferenc Ter, traje otprilike 50 minuta
  • noćna linija 900 – saobraća u periodu od 23:00 do 4:00 ujutro; polazi s Terminala 2 svakih 30 do 60 minuta i povezuje aerodrom s Bajcsy- Zsilinszky Ut gdje se možete prebaciti na liniju 950 koja vozi do Rakospalota preko Deak Ferenc Ter (centar grada) i Nyugati željezničke stanice.    

Karte za javni prijevoz možete kupiti na aerodromu na BKK punktovima, u poštanskom uredu, kioscima i na aparatima po cijeni od 350 HUF (1.20 eura). Također, karte možete kupiti izravno kod vozača u autobusu, ali onda će cijena biti 450 HUF (1.50 eura). Obavezno ponesite sa sobom Mađarske forinte (HUF), budući da se ni euri ni druge valute ne prihvataju baš uvijek. U poštanskom uredu možete kupiti dnevnu, trodnevnu, sedmičnu i mjesečnu kartu za javni prijevoz u Budimpešti. Poštanski se ured nalazi na Terminalu 2A (u prizemlju). Za BudapestCard, koja uključuje korištenje javnog prijevoza, možete se raspitati na Budapest Info Point-u u zoni dolazaka na terminalima 2A i 2B.   Još jedan od načina dolaska koji je i najatraktivniji uz autobus je i taxi.

Taxi – Fotaxi je službeni taxi zračne luke Budimpešta. Njihova se stajališta nalaze na izlazu s terminala 2A i 2B. Svi automobili imaju POS uređaj, a to znači da prihvataju kreditne kartice. Od 2013. godine cijene su određene u fiksnom iznosu, tako da ćete platiti otprilike 7200 HUF (22 eura) za vožnju do centra grada, u zavisnosti od saobraćaja. Vodite računa da postoje i drugi, neregularni taxiji u blizini zgrade terminala, te vam ovim putem savjetujemo da koristite regulrnu uslugu kako biste izbjegli prevaru.   

Budapest airport-Budapest / Izvor: Google Maps

Iskreno se nadamo da će vam ove informacije biti korisne pri planiranju vašeg putovanja, a za sve dodatne informacije posjetite stranicu WizzAir.

Sretan i ugodan put Vam želimo!

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *