Nacionalni avioprevoznik Crne Gore, Montenegro Airlines, večeras prekida operacije i ide u proces gašenja. Vlada Crne Gore obznanila je ovo javnosti na press konferenciji održanoj jučer, 24.12.2020. godine. Također navodi da je u planu, nakon gašenja iste, osnivanje i nove aviokompanije.


Montenegro Airlines Embraer 195

Iz Vlade Crne Gore kažu kako više nije bilo načina da se Montenegro Airlines spasi na bilo kakav način. Nije bilo mogućnosti ni za dizanje kredita jer kompanija apsolutno nije u stanju da vrati taj isti kredit, niti za bilo koji drugi način pomoći ovoj firmi na legalan način, te da su sasvim svjesni da će Montenegro Airlines prestati sa operacijama u sljedećih dan ili dva.


Iz Vlade Crne Gore prenose da planiraju da uspostave potpuno novu aviokompaniju sa drugačijom unutrašnjom strukturom i modelom poslovanja, te kažu da su svjesni da neće biti spremna do naredne turističke sezone, znajući koliko je turizam za Crnu Goru bitan, jer će proces pokretanja potrajati između 6 i 9 mjeseci, ali da će dati sve od sebe da stignu pokrenuti operacije nove aviokompanije do turističke sezone u 2021. godini.

Montenegro Airlines se suočava sa finansijskim problemima većinu svog vremena postojanja, a u posljednjih nekoliko godina je otkriveno da je menadžment Montenegro Airlines-a lažirao finansijske izvještaje da bi pokazali profit. Štaviše, nikakvi benefiti nisu isplaćeni radnicima još od 2016. godine, a plate su kasnile od ovog septembra. Montenegro Airlines ima nagomilan dug koji zaokružujemo na otprilike 100 miliona eura. Novca za nastavak operacija više nema, a njihovi vazduhoplovi bi mogli biti oduzeti od strana aerodroma Beč i Frankfurt zbog nagomilanih dugova prema istima.


Montenegro Airlines osnovana je 1994. godine, a prva operacija obavljena je između Podgorice i Baria 7. maja 1997. godine. Danas ova aviokompanija je još uvijek obavljala poslove, no šanse su da će veoma ubrzo prestati sa radom i proglasiti bankrot. Trenutno Montenegro Airlines raspolaže flotom od 4 aviona, od čega su tri Embraer 195 i jedan Fokker 100.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *