Međunarodni aerodrom Sarajevo (MAS) se uključio u program Evropske Unije za razvoj pristupačnosti zračnih i pomorskih luka, te autobuskih i željezničkih stanica za slijepe i slabovidne osobe.

Interreg DANOVA je projekt Evropske Unije koji je aktivan od 01.07.2020. godine i koji za cilj ima implementaciju putne konekcije i pristupačnosti puteva prema zračnim i pomorskim lukama, autobuskim i željezničkim stanicama za slijepe i slabovidne osobe. U Evropi je registrovano nešto više od 30 miliona ljudi sa takvim poteškoćama, a svjedoci smo nedostatka prilagođene infrastrukture i u našoj zemlji. Evropska Unija je također svjesna tih nedostataka kroz podatak da u Evropi oko 96% transportnog sistema nema prilagođenu takvu infrastrukturu, a posebno dunavska regija. Stoga Interreg projekat se veže na kompletan evropski kontinent, dok DANOVA konkretno za dunavsku regiju. U ovom projektu je također jedan od ciljeva i obuka osoblja za poseban pristup slijepim i slabovidnim osobama. Više o ovom projektu možete pronaći ovdje.

Međunarodni aerodrom Sarajevo je jedan od 14 partnera ovog konzorcija, među kojima su još i Aerodrom Bratislava, Aerodrom Budimpešta, Centar za transport Budimpešte, Univerzitet Maribor, Bugarsko udruženje za transport i tehnološke inovacije, Hrvatska udruga slijepih, Austrijsko udruženje slijepih i slabovidnih, lučka uprava Dubrovnik, Opština Maribor, Aerodromi Crne Gore, Luka Kotor i Moldavsko udruženje slijepih, pod pokroviteljstvom Zračne luke Dubrovnik. Ovaj projekat finansira Evropska Unija sa ukupnim budžetom od 2.192.546,66 € i predviđeni datum završetka ovog projekta je 31.12.2022. godine. Više o učešću Međunarodnog aerodroma Sarajevo pročitajte ovdje.

Izvor: MAS

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *