Izgled kontrolnog tornja prije i za vrijeme sanacije / Foto: BHANSA

U Jedinici prilazne i aerodromske kontrole letenja Tuzla (JPAKL Tuzla) uspješno je završena kompletna sanacija kupole kontrolnog tornja, te su kontrolorima zračnog saobraćaja iz ove jedinice značajno poboljšani uslovi za rad.

Duže vrijeme se pripremao projekat za sanaciju kontrolnog tornja u Tuzli, a Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH je svojim rješenjem u oktobru prihvatila procjenu sigurnosti koja je bila provedena prije početka radova. U Jedinici prilazne i aerodromske kontrole letenja Tuzla (JPAKL Tuzla) uspješno je provedena kompletna sanacija kupole kontrolnog tornja, te su na taj način kontrolorima zračnog saobraćaja iz ove jedinice značajno poboljšani uslovi za rad. Radovi na sanaciji kontrolnog tornja Međunarodnog aerodroma u Tuzli su obavljeni u periodu od 22.8.2020. godine do 23.11.2020. godine.

Izgled tornja nakon sanacije / Foto: BHANSA
Unutrašnji izgled kontrolnog tornja / Foto: BHANSA

Kako prenosi BHANSA, sama sanacija je bila dugo pripremana s obzirom na to da je tokom provedbe iste bilo potrebno osigurati neometani rad i operacije zrakoplova na Međunarodnom aerodromu Tuzla. Zbog toga je, tokom sanacije, ostvarena odlična saradnja s Međunarodnim aerodromom Tuzla, izvođačem radova firmom „Kebex“ d.o.o. Doboj Jug i nadzornim organom „Modus – ing“ d.o.o. Tuzla. Tokom izvođenja radova, za vrijeme otvorenosti aerodroma, početak i prestanak radova bio je usuglašavan između predstavnika izvođača radova i šefa smjene kontrolora, a radovi su se uvijek vršili uz prisustvo predstavnika Odsjeka za zrakoplovnu tehniku JPAKL Tuzla.

Ovim projektom je realizirana još jedna pozitivna priča kada je u pitanju Međunarodni aerodrom u Tuzli.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *