Situacija sa pandemijom COVID-19 se pogoršava iz dana u dan, te nam ostaje da vidimo da li će biti novih restrikcija i novih zabrana. Dok god se to ne desi, situacija na aerodromima u BiH će biti koliko-toliko aktivna. Zimska sezona počinje 25.10.2020. i traje sve do 27.3.2021. godine. Šta nam ona nosi i kakva će situacija biti u svijetu avijacije, zaista niko ne zna. Ono što znamo je samo ono što je za sada planirano, te vam u nastavku ovog članka donosimo informacije i planove aerodroma u BiH za predstojeću zimu.

Međunarodni aerodrom Sarajevo

Foto: Approach Sarajevo

Zima na Međunarodnom aerodromu Sarajevo će biti dosta mirnija nego protekle zime, te je za očekivati osjetan pad u broju aviooperacija. Određeni broj aviokompanija je skroz obustavio svoje operacije, dok su ostali pauzirali i zaustavili sve što je bilo planirano. Ipak, aviokompanije koje bi po planiranom rasporedu trebale letjeti ove zime su: Air Serbia (Beograd), Austrian Airlines (Beč), Croatia Airlines (Zagreb), Eurowings (Keln i Štutgart), flydubai (Dubai), Lufthansa (Minhen), Pegasus Airlines (Istanbul) i Turkish Airlines (Istanbul). Najviše letova sedmično, njih 11, će iz Sarajeva ići za Tursku.

Međunarodni aerodrom Tuzla

Foto: tuzla-airport.ba

Kada je riječ o Aerodromu u Tuzli, letovi će se u zimskom redu letenja obavljati za sljedeće destinacije: Bazel (početak 04.12.2020.),  Dortmund, Eindhoven, Geteburg, Frankfurt-Hahn, Malmö, Memmingen i Štokholm-Skavsta. U odnosu na prošlu zimu, tuzlanski aerodrom će doživjeti pad aviooperacija za 32%. Bolje dane i povećanje broja operacija možemo očekivati tek početkom mjeseca marta naredne godine.

Aerodrom Banja Luka

Foto: banjaluka.com

U zimskoj sezoni kompanija Ryan Air će obavljati letove iz Banjaluke do Geteborga. Zbog pandemije COVID-19 letovi za Beč, Brisel, Berlin, Frankfurt, Memingen i Milano odgođeni su do proljeća sljedeće godine. Svim putnicima preporučujemo da sve detaljnije informacije o letovima, kao i kupovini karata, potraže ovdje. Air Serbia će svoje letove obavljati za Beograd kao i do sada po ustaljenom rasporedu.

Zračna luka Mostar

Foto: mostar-airport.ba

Mostar će biti ove zime jedini aerodrom u BiH sa kojeg se neće obavljati nikakvi letovi. Ovo se odnosi na sve zakazane redovne i charter letove, zato jer je i do sada jedini avioprijevoznik u zimskom periodu sa Aerodroma u Mostaru bila aviokompanija Croatia Airlines. Također, prošle godine je iz Mostara letio i zrakoplov aviokompanije Fly Bosnia za Rim, ali se ti letovi ove zime neće održavati. Situacija u Mostaru nije bajna i nadamo se da će odgovorne institucije reagovati i pronaći način da Aerodrom Mostar izdrži ovu pandemiju, te da se nada nekim novim letovima i linijama u martu 2021.

Iz prethodnih tekstova i analiza možemo zaključiti da situacija na aerodromima u Bosni i Hercegovini nije dobra, te da je broj otkazanih linija velik, čime je znatno narušen sektor zrakoplovnog saobraćaja. Nadamo se da će situacija sa pandemijom što prije biti bolja, te da će doći bolji dani kako za avijaciju Bosne i Hercegovine, tako i za avijaciju širom svijeta.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *