Poštovani čitatelji, cilj ovog članka je da podijelimo sa Vama kako se postaje aviomehaničar, kako je to biti aviomehaničar u Bosni i Hercegovini, a i da se osvrnemo o stanju industrije održavanja zrakoplova u BiH.

Školovanje

Učenici Srednje škole metalskih zanimanja na praksi

Prije svega, da krenemo od toga kako se postaje aviomehaničar. U našoj državi postoji jedna Part-147 odobrena organizacija, odnosno škola koja je odobrena od BHDCA da školuje zrakoplovni tehnički kadar, a to je Srednja škola metalskih zanimanja – Centar za školovanje zrakoplovnog tehničkog kadra. Školovanje za mašinskog tehničara – zrakoplov i motor traje četiri godine i to je prvi korak kako bi ušli u osnove održavanja zrakoplova i zrakoplovne tehnike. Nakon završene srednje škole potrebno je da polažete module, odnosno ispite zavisno od tipa zrakoplova na kojima želite da radite, odnosno za koju kategoriju dozvole nakon skupljenog iskustva želite da aplicirate.

U EASA-inom sistemu postoji pet kategorija dozvola za aviomehaničare:

Kategorija A – Aviomehaničar na linijskom održavanju

Kategorija B1 – Aviotehničar – održavanje zrakoplova i motora

Kategorija B2 – Aviotehničar – održavanje avionike i električnih sistema

Kategorija B3 – Aviotehničar za klipne, nepresurizirane avione do 2000kg

Kategorija C – Inžinjer baznog održavanja

Kategorija A i kategorija B1 imaju svoje potkategorije, odnosno:

Potkategorija A1 i B1.1 – avioni sa turbinskim motorom

Potkategorija A2 i B1.2 – avioni sa klipnim motorom

Potkategorija A3 i B1.3 – turbinski helikopteri

Potkategorija A4 i B1.4 – klipni helikopteri

Kad smo pogledali kategorije, jasno je da jedan aviomehaničar ne može održavati sve vrste zrakoplova, nego isključivo one iz kategorije za koju posjeduje Part-66 dozvolu i školovanje za tip zrakoplova.

Moduli su teoretski dio, a praktičan dio je potrebno da budući aviomehaničar stekne u Part-145 organizaciji za održavanje zrakoplova na zrakoplovima koji su plovidbeni, odnosno aktivno u upotrebi. Praktičan dio iskustva za aviomehaničara se izvodi tako što mladi, budući aviomehaničar radi pod nadzorom licenciranih aviotehničara i asistira prilikom održavanja zrakoplova. Praktičan dio traje od godinu dana do pet godina, zavisno opet od kategorije za koju se aplicira, te koju tehničku pozadinu odnosno školu ste završili. Više o tome možete pogledati na zvaničnom sajtu EASA-e.

Šta je to održavanje zrakoplova?

Aviomehaničar mijenja nosni točak na Airbusu A320

Održavanje zrakoplova podrazumijeva izvođenje zadataka, odnosno taskova, kako bi se osigurala kontinuirana plovidbenost zrakoplova, tj. da je zrakoplov tokom svog cijelog životnog vijeka siguran i ispravan za let. Održavanje zrakoplova mogu izvršavati samo osobe koje su školovane i posjeduju važeću dozvolu za održavanje zrakoplova.

Održavanje zrakoplova se dijeli na:

Linijsko održavanje

Linijsko održavanje je redovno i vanredno održavanje zrakoplova između letova, odnosno zrakoplov ne izlazi iz redovne upotrebe. Na linijskom održavanju se izvode manji pregledi, tj. “checkovi”, a u njih spadaju pretpoletni pregled, tranzitni pregled, dnevni pregled i sedmični pregled zrakoplova. Na linijskom održavanju se izvodi dosipanje/zamjena fluida, greškolov (troubleshooting), zamjena guma, sijalica, zamjena komponenti i slično.

Bazno održavanje

Bazno održavanje podrazumijeva da zrakoplov izlazi iz redovne upotrebe, a to obično može biti od jednog do 30 dana. Bazno održavanje se izvodi u hangaru, a tu se izvode veći pregledi kao što je A-check, B-check, C-Check, i D-check. Svaki od ovih checkova je propisao proizvođač zrakoplova za svoj tip zrakoplova kada se trebaju izvršavati, a to se određuje vremenskim periodom, ukupnim satima naleta, te ciklusima zrakoplova (polijetanje i slijetanje je jedan ciklus). Više o checkovima u baznom održavanju pogledajte ovdje.

Održavanje komponenti

Šta nakon što se komponenta skine sa zrakoplova? Tu dolazi održavanje komponenti, odnosno specijalizirani shopovi koji izvršavaju održavanje komponenti kao što su avionički uređaji, baterije, pa čak i cijeli motori.

Održavanje zrakoplova u BiH

Aviomehaničari održavaju zrakoplov na sarajevskom aerodromu

Nakon što smo razumjeli šta je to zapravo održavanje zrakoplova, sada ćemo se osvrnuti na situaciju u BiH. U ovom članku je riječ o održavanju zrakoplova u komercijalnoj avijaciji, odnosno o zrakoplovima koje lete aviokompanije i na kojima Vi, kao putnik, letite ili ćete letjeti. Cijeli ovaj proces od postajanja aviomehaničara, te samo održavanje zrakoplova je jako rigorozan i konstruisan tako da bi svi oni koji lete imali najveći stepen sigurnosti.

Nakon gašenja B&H Airlines-a, na sarajevskom aerodromu postoje dvije Part-145 organizacije za održavanje aviona, a to su Croatia Airlines – Technical Services i AvioBoss. Croatia Airlines održava svoje zrakoplove u Sarajevu i zrakoplove od Austrian Airlinesa i Qatar Airways-a, dok AvioBoss održava Turkish Airlines.

BHDCA Lista organizacija za održavanje/vođenje kontinuirane plovidbenosti zrakoplova

Osim tih organizacija na sarajevskom aerodromu, u Tuzli postoji organizacija koja održava zrakoplove od WizzAir-a, a u Banja Luci postoji Avioservis “IKAR” koji održava manje privatne zrakoplove i “Orao” AD Bijeljina koji vrši održavanje komponenti za vojne zrakoplove. Oružane snage BiH, Helikopterska jedinica FUP-a i Helikopterski servis RS-a također posjeduju svoje aviomehaničare koji održavaju helikoptere za njihove potrebe.

Kada to sve ovako pogledamo možemo zaključiti da gdje god ima zrakoplova, tu ima i aviomehaničara. U BiH ne postoji bazno održavanje za komercijalne zrakoplove i, koliko mi znamo, nikad nije ni postojalo. S obzirom da je naša zemlja jako siromašna u pogledu avijacije, te učenici Srednje škole metalskih zanimanja nakon završene škole u našoj državi se teško mogu zaposliti, mi praktično izvozimo kadar koji dobija priliku da radi u aviokompanijama po cijelom svijetu, a BiH gubi na kadru koji se dugo i skupo školuje, a vrlo lako izgubi po zemljama regiona. Primjer toga su stručni i školovani aviomehaničari iz B&H Airlinesa, koji su nakon gašenja kompanije morali sreću potražiti negdje drugo.

Kao što su piloti u zraku, oni su na zemlji

Pogledajte video Croatia Airlinesa o struci aviomehaničara

O njima se mnogo ne priča i putnici ih ne viđaju, pa može djelovati da i ne postoje, ali oni su tu i gaje veliku ljubav prema zrakoplovima. Biti aviomehaničar znači da ste vi prva osoba u zrakoplovu u rano jutro, a zadnja navečer koja će izaći iz njega. Aviomehaničar prije prvog leta nakon što izvrši pregled i utvrdi da je zrakoplov u sigurnom i ispravnom stanju, predaje zrakoplov kapetanu, a nakon povratka tog istog zrakoplova preuzima ga od kapetana i ponovo radi pregled. Kada je zrakoplov na zemlji vi ste odgovorna osoba za taj zrakoplov, kao aviomehaničar servisirat ćete zrakoplov, biti član posade u pratnji na letu, a u nekim kompanijama je dozvoljeno mehaničarima da “taksiraju” odnosno voze zrakoplov po zemlji. Kao što se od pilota očekuje da Vas sigurno prevezu od tačke A do tačke B, od njih se očekuje da znaju popraviti u slučaju da dođe do nekog nedostatka ili oštećenja na zrakoplovu. Naravno, oni nikada ne rade ništa na pamet, nego koriste literaturu koju im je proizvođač zrakoplova propisao i dodjelio. U slučaju da je Vaš let odgođen ili otkazan, nemojte se ljutiti na njih i na aviokompaniju, velika je vjerovatnoća da je aviomehaničar prizemljio zrakoplov kako bi se neki nedostatak ispravio na zrakoplovu, a sve u cilju kako bi Vaš let bio ugodan i siguran. Kao što je g. Danijel Crnobrnja kazao u video prilogu; “Mi održavamo zrakoplove kao da će sutra naša obitelj sjesti na taj isti avion i letjeti sa njim.”

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *