Foto: Airbus.com

Prvi Airbus A220 proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama je isporučen Delta Air Linesu, najvećem naručiocu A220 zrakoplova na svijetu (95 zrakoplova). Ovo predstavlja veliku prekretnicu za Airbus, koji je kupio većinsko vlasništvo A220 programa, prije poznatijem kao C Series od kanadskog Bombardiera.

Airbusova fabrika A220 programa u gradu Mobile, SAD

Potez Airbusa sa otvaranjem fabrike u gradu Mobil, Sjedinjene Američke Države je prvobitno viđen kao način da se zaobiđe plaćanje uvoznih taksi za zrakoplove koji se proizvode van SAD-a, odnosno tačnije u gradu Quebecu u Kanadi gdje se nalazi Bombardierova fabrika. Iako takse nisu naplaćene Airbusu, ipak je odlučeno da Airbus pokrene fabriku A220 programa u gradu Mobile, saveznoj državi Alabami, odmah pored Airbusove proizvodne linije Airbusa A320 fam.

Airbusova fabrika A220 programa u gradu Mobile, SAD

Prvi američki Airbus A220-300 nosi registraciju N302DU, te je zrakoplov konfigurisan sa 12 sjedišta u prvoj klasi, 30 sjedišta sa dodatnim prostorom za noge (extra-legroom economy) i standardnih 88 economy sjedišta. Također to je prvi Airbus A220-300 za Delta Air Lines, koji u svojoj floti već posjeduju 32 zrakoplova A220-100.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *