Poštovani čitatelji, ovim člankom vas želimo upoznati sa pojmom spottinga, te vam predstaviti zajednicu spottera u Bosni i Hercegovini. Spotting predstavlja fotografiranje zrakoplova koji vrše operacije sa određenog aerodroma. Bilo da je u pitanju polijetanje, slijetanje, rulanje ili kruzanje zrakoplova, spotting je pojam kojeg koristimo za fotografije nastale u tim okolnostima. To je pojam koji je u svijetu veoma poznat i cijenjen, te se time bavi više miliona ljudi širom svijeta. Osobe koje se bave fotografiranjem zrakoplova se nazivaju “spotteri”. Spotting je razvijen do te mjere da je već postalo sasvim normalno da na razvijenijim aerodromima imamo tzv. spotting zone, odnosno mjesta gdje spotteri provode svoje vrijeme i odakle mogu bezbjedno fotografirati avione. Pod pojmom bezbjedno mislimo na sigurnost koju to mjesto pruža i spotterima, ali i zrakoplovima, te se na taj način ne narušava zakon i kodeks aerodroma. Kada je u pitanju naša zemlja, nažalost, još uvijek nemamo spotting zonu, te taj hobi nije baš podržan i razvijen u našoj zemlji.

U našoj zemlji je spotting prisutan već sigurno preko 5 godina, te su neki od aktivnijih spottera na našem području: sa_spotter, sjj.aviation ili, approach.sarajevo, sjj.aviationphotography, flywith.mt… Prethodno navedeni nazivi su imena instagram stranica koje uređuju mladi zaljubljenici u avijaciju: Damir Džubur, Anur Džafović, Nedim Lihovac, Suad Čobo, Marko i drugi manje aktivniji spotteri. To su momci iza kojih stoje godine i godine fotografiranja aviona, te stotine i stotine fotografija. Najveći broj njih je baziran na aerodromu u Sarajevu, ali gdje god da se oni zadese, naprave fenomenalne fotografije i podijele ih sa svojim pratiteljima. Damir Džubur je uz Anura Džafovića iz Sarajeva i Marka iz Banja Luke jedan od začetnika spottinga u Bosni i Hercegovini. Svoje ideje već dugi niz godina predstavljaju u vidu fotografija, te na taj način plasiraju široj javnosti. Njihove, ali i fotografije njihovih već spomenutih kolega su se nebrojeno puta našle u različitim medijima širom Bosne i Hercegovine, te su završile na naslovnicama raznih članaka.

Nedim, Suad, Anur i Damir

Kako bismo vam bolje objasnili pojam spottinga, postavili smo svakom od ovih mladih momaka po jedno pitanje, kako bi nam na najbolji način približili pojam spottinga i šta za njih to znači.

Damire, zbog čega si ti zavolio spotting i avijaciju općenito?

  • Moja ljubav prema avijaciji se javila od malih nogu i ogledala se u čitanju enciklopedija, istraživanju i promatranju aviona na nebu, te me oduvijek zanimao odgovor na pitanje kako te metalne ptice od toliko tona mogu tako slobodno i lagano letjeti nebom. Kako bih otkrio odgovor na svoje pitanje iz mladosti, odlučio sam se na to da upišem zrakoplovni saobraćaj i da jednog dana postanem inženjer zrakoplovstva. Spotting je vremenom došao kao hobi, a onda mi je počeo značiti mnogo više od toga i jednostavno sam počeo da slikam te fascinantne prizore zrakoplova na nebu i na aerodromu. To me ispunjava i svaki slobodan dan vrlo rado koristim da odem na aerodrom.
Foto: Damir Džubur (@sa_spotter)

Anure, kakav je bio tvoj put da postaneš spotter?

  • Spottingom sam se počeo baviti početkom 2017. godine. To nije bilo spontano, jer sam već tada neko vrijeme bio veliki zaljubljenik u avijaciju. Želja za fotografisanjem aviona javila se kada sam na društvenim mrežama otkrio ljude koji se bave spottingom i to mi se učinilo kao odlična stvar. Ubrzo nakon toga kupujem svoju prvu kameru, koja nije bila baš najbolja, ali za trinaestogodišnjaka koji tek ulazi u svijet fotografije, ona je bila sasvim dovoljna. Početkom aprila 2017. kreiram svoj prvi instagram profil pod imenom @lqsa_planespotter, da bih ga kasnije preimenovao u @sjj.aviation, koji koristim i danas. Ono što mogu reći jeste da je spotting, i avijacija općenito, zaista više od hobija i da je na neki način promijenila moju svakodnevnicu.
Foto: Anur Džafović (@sjj.aviation)

Nedime, koliko često fotografiraš i pratiš zrakoplove?

  • Slikanje zrakoplova je uvijek budilo posebne osjećaje divljenja i zadovoljstva, pa sam se tako prije dvije godine počeo baviti spottingom. Usljed posljedica COVID-19 u aprilu ove godine počinjem aktivnije slikati, a samim tim kupovina fotografske opreme je bila neophodna. Svakim danom se trudim da napravim fotografije za svoj spotterski account da bih zainteresovao publiku. Veliku motivaciju mi predstavlja to da ću za par godina ja biti za upravljačem jednog od tih aviona. Rutina je promijenjena prije dvije godine, a moj dan započinje otvaranjem FlightRadar24, pa tek onda perem zube.
Foto: Nedim Lihovac (@approach.sarajevo)

Suade, šta je ono što te posebno veže za avijaciju i kako misliš da se može unaprijediti spotting u Bosni i Hercegovini?

  • Nešto što me posebno veže za avijaciju jesu prijatelji koje sam upoznao, kako iz moje baze u Sarajevu, tako i iz ostalih zemalja svijeta. Također, vidjeti vazduhoplov kako polijeće ili slijeće na aerodromu, čuti njegove glasne motore, ili samo ga vidjeti na nebu, za mene pričinjava veliko zadovoljstvo i sreću, nešto što ću pamtiti cijeli život. Ovo je zaista jedan predivan hobi! Što se tiče planespottinga u Bosni i Hercegovini, smatram da bi aerodromi trebali imati više obzira prema nama, iako nas je trenutno malo. Imamo mnoge primjere širom svijeta, gdje se otvaraju posebne platforme za spottere na dobrim lokacijama, što privlači i ostale posjetioce koji se ne bave ovim hobijem, ali se samo žele opustiti gledajući vazdušni promet. Naravno, razumljivo je da u trenutnim uslovima pandemije aerodromi gube novac, ali to bi definitivno poboljšalo iskustvo korištenja aerodroma svima, ne samo za nas planespottere, nego i za sve putnike koji barem malo uživaju gledajući vazduhoplove.
Foto: Suad Čobo (sjj.aviationphotography)

Sretni smo i ponosni ukoliko smo vam makar malo uspjeli približiti pojam spottinga, te zainteresirati nekoga od vas za bavljenje spottingom. Ukoliko imate želju da se pridružite, podijelite vaša iskustva, fotografirate zrakoplove ili nešto slično, pozivamo vas da se javite jednom od spottera iz ovog članka. Oni će sigurno učiniti sve da svoju ljubav i iskustva podijele sa drugima.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *