Poštovani čitatelji, imali smo čast da iz prve ruke porazgovaramo sa g. Harisom Čolomanom, generalnim direktorom FlyBosnia-e, a tema razgovora bila je aktuelna situacija i dešavanja u FlyBosnia.

Prije svega dobar dan i hvala Vam što ste se odazvali pozivu našeg portala. Za one koji vas manje poznaju, da li nam možete reći ukratko: Ko je Haris Čoloman?

  • Haris Čoloman je prije svega suprug i otac troje djece, a nakon toga i veliki zaljubljenik u avijaciju. Project Management-om sam počeo da se bavim kada sam napustio vojsku 1996. godine i od tada sam radio na preko 40 projekata, od kojih je većina van granica Bosne i Hercegovine.

Kakva je situacija trenutno u aviokompaniji FlyBosnia i da li su napravljeni neki rezovi u toku pandemije?

  • Nažalost, COVID-19 je uzrokovao velike poremećaje u avio sektoru, kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini, te smo bili prinuđeni da uradimo reorganizaciju aviokompanije FlyBosnia.

FlyBosnia je tokom pandemije obavila određeni broj veoma važnih letova i sve vrijeme bila na usluzi građanima širom Bosne i Hercegovine. Da li nam možete reći koji Vam je od tih letova bio najveći izazov i zašto?

  • Kroz cijeli period pandemije do sada, FlyBosnia je bila i još uvijek je na raspolaganju kako našim i stranim građanima, tako i institucijama Bosne i Hercegovine. To smo pokazali brojnim repatrijacijskim letovima od Štokholma, Kuvajta, Kraljevine Saudijske Arabije, pa sve do Dubaija i Kine. Svaki let je sam po sebi zahtjevan, ali FlyBosnia ima izuzetno i kvalifikovano, kako letačko, tako i operativno osoblje. Navikli smo se nositi sa svim tim izazovima i uspješno ih obavljati.

U proteklom periodu smo mogli pročitati da je raskinut ugovor između vaše kompanije i našeg najvećeg aerodroma. U kakvom su trenutno odnosu Međunarodni aerodrom Sarajevo i FlyBosnia? Da li će FlyBosnia i u narednoj godini letjeti sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo?

  • Međunarodni aerodrom Sarajevo je naš dom i zaista nam je žao što je došlo do ovakvog razvoja situacije. Nažalost, COVID-19 i prestanak naših operacija uzrokovan COVID-19 pandemijom nije pomogao. FlyBosnia namjerava da leti sa MAS-a, kako 2021. godine, tako i narednih godina.

Kakva je situacija trenutno sa flotom aviokompanije i da li je u planu nabavka novih zrakoplova? Ako da, koji su to zrakoplovi i odakle?

  • Trenutno raspolažemo sa jednim avionom tipa A319 koji je u parking statusu u SAD-u, a upravo smo potpisali ugovor o najmu za dva A320 aviona. Na osnovu prometa od prošle godine smo uočili da nam nedostaje dodatnih 50 sjedišta, a to će nam ova dva aviona nadomjestiti. Avioni su ex Onur Air i trenutno su u Istanbulu u pripremi za isporuku u Bosnu i Hercegovinu. Plan je da u prvoj polovini januara potpišemo još dva A320 aviona što bi zadovoljilo planirane aktivnosti FlyBosnia.

Na kojim relacijama će letjeti zrakoplovi FlyBosnie u narednoj godini, te da li imate već ideje za neke destinacije?

  • Biznis plan koji je razvio tim profesionalaca kada smo uspostavljali aviokompaniju FlyBosnia, a na osnovu ispitivanja tržišta (dvije godine sezonskih letova sa NESMA Airlines) je pokazao da je Bliski Istok itekako isplativa destinacija, a znamo da gosti iz GCC (Gulf Cooperation Council) država troše više na svojim godišnjim odmorima u BiH. Osim država GCC-a u planu su i letovi za Italiju, odnosno prijevoz putnika za Međugorje kao i neke od skandinavskih destinacija koje su tradicionalno dobro popunjene. Kada se stabilizuje tržište i COVID-19 prestane, onda možemo razmišljati o daljnjem razvoju.

Da li ste zadržali i kako ste organizirali posadu od prošle godine koja će biti u novim zrakoplovima?

  • Zadržali smo dovoljan broj kako letačkih posada, tako i kabinskog osoblja da ispoštujemo planirani raspored za 2021. godinu, a u stalnom smo kontaktu sa našim kolegama koji su spremni da uskoče kada se ukaže potreba za dodatnim satima letenja.

Kada je u planu zapošljavanje i školovanje mladih ljudi kroz vašu aviokompaniju, da li planirate napraviti neke korake u tom smjeru i postaviti neke zdrave temelje za budućnost?

  • Od samog osnivanja, FlyBosnia vodi računa o školovanju mladih, te konstantno ulaže u razvoj mladih ljudi. To smo pokazali kroz ugovore sa Srednjom školom metalskih zanimanja u Sarajevu, te kontinuiranom saradnjom sa Fakultetom za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu. Možemo biti ponosni na činjenicu da su tri generacije kabinskog osoblja prošle trening u FlyBosnia kao i više mladih pilota. Osim toga, naš operativni centar zapošljava isključivo mlade ljude, CAMO odjel zapošljava neke od najboljih studenata Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a komercijalni odjel neke od najboljih studenata ostalih fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Ponosni smo na činjenicu da je za mnoge uspješne mlade ljude FlyBosnia prvo zaposlenje.

Za kraj ovog našeg intervjua, da li možete dati neku poruku našim čitateljima?

  • FlyBosnia je domaća aviokompanija koja je kroz tri godine svog postojanja pokazala da može biti generator obnove, razvoja i unapređenja ekonomske klime u Bosni i Hercegovini. Sa skoro 40 hiljada putnika koje smo prevezli 2019. godine, direktno smo odgovorni za porast broja putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. 2020. godina je trebala da bude ključna za daljni razvoj aviokompanije FlyBosnia i Bosne i Hercegovine, te smo bili u planu dovesti 100 000 putnika. Nažalost, COVID-19 je te planove usporio, ali ne i zaustavio. Aktivno radimo na promociji BiH i dovođenju stranih turista i investitora, te se iskreno nadamo da ćemo nakon otvaranja GCC država i kraja pandemije ostvarivati još bolje rezultate nego što smo planirali. Za kraj, vama i vašim čitateljima želim sretne praznike!
ch-aviation
2 komentara na “[INTERVJU] CEO aviokompanije FLYBOSNIA: Haris Čoloman”
  1. Koga on laze? Otpustili su sve clanove posade i nemaju ni jedan avion, pa kako imaju AOC? Pitam i BHDCA! Kompanija bez glave i repa. Duzni svima. Samo MAS-u koliko su duzni?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *