ATR72-600F isporučen FedEx-u / Foto: ATR

Talijansko-francuski proizvođač zrakoplova ATR (Avions de Transport Regional) je danas objavio da je FedEx Express-u (podkompaniji FedEx-a) isporučen prvi ATR 72, namjenski proizveden kao kargo varijanta tog regionalnog turboprop zrakoplova.

Kako ATR navodi na svojoj stranici, trenutno postoji oko 130 zrakoplova koji su pretvoreni iz putničke verzije u teretnu, te kao takvi predstavljaju jednu trećinu globalne regionalno-teretne flote. Iako već postoje teretne verzije ATR-a, odnosno naknadna pretvaranja putničke verzije u teretnu, ATR 72-600F je prvi koji je namjenski proizveden u fabrici kao teretna verzija i isporučen aviokompaniji.

Ovaj zrakoplov je prvi isporučen od 30 zrakoplova koji su naručeni, a sa opcijom da se proširi narudžba na još dodatnih 20 zrakoplova. Kako navodi FedEx, isporuke zrakoplova će biti šest zrakoplova godišnje tokom narednih pet godina.

Unutrašnjost ATR72-600F / Foto: ATR

Prema tvrdnjama ATR-a, operatori ovog zrakoplova će osjetiti benefite, jer ATR72-600F posjeduje 75m3 kapaciteta za teret, odnosno nosivost od 9 tona i velika kargo vrata što mu dozvoljava da nosi pet 88”x108” paleta ili do sedam LD3 kontejnera. Piloti će osjetiti benefite kroz najnoviju avioniku, omogućujući stalne inovacije u kokpitu koje povećavaju efikasnost.

FedEx koristi turbopropove kao “feeder” zrakoplove, odnosno trenutno posjeduju 364 “feeder” zrakoplova u 56 zemalja. Većina te flote je vlasništvo FedExa, ali je iznajmljena trećim aviokompanijama koji lete FedEx-ov kargo pod svojim AOC*. To je razlog zašto je prvi ATR 72-600F isporučen ASL Airlinesu u Irskoj.

Pogledajte ATR-ov video:

*AOC – Air Operator’s Certificate – Predstavlja odobrenje od strane nacionalne agencije za civilnu avijaciju prema operatoru zrakoplova da koristi zrakoplov u komercijalne svrhe.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *