Foto: @sjj.aviation

Nakon dvije fatalne nesreće i 20 mjeseci na zemlji, Boeing 737 Max, najnovija varijanta popularnog Boeinga 737, konačno se vraća u službu.

Federalna administracija za avijaciju (FAA) saopštila je da se avion, iako je zvanično dobio dozvolu, neće odmah vratiti u službu, iz razloga što FAA mora da odobri program treninga za pilote u svakoj američkoj aviokompaniji koja posjeduje ovaj model, a aviokompanije moraju da ispune sve AD note (Airworthiness Directives) koje su objavljene od strane američkog regulatora. Rečeno je i da su promjene u dizajnu koje su napravljene otklonile sve uzroke koji su doveli do dvije stravične nesreće, u kojima je stradalo 346 ljudi.

Avion je prizemljen u martu 2019. godine nakon nesreće koja se desila u Etiopiji, samo nekoliko mjeseci nakon što se srušio isti model kompanije Lion Air. Nešto više od dvije godine nakon prve nesreće koja se desila u Indoneziji, 737 Max se vraća na nebo.

Recertifikacija Boeinga 737 Max zahtjevala je određene promjene u samom softveru aviona, a od sada će piloti trebati i poseban trening za ovaj tip, budući da se u dizajnu razlikuje od prethodne generacije Boeinga 737.

U jeku pandemije korona virusa povratak Boeinga 737 Max odlična je vijest, budući da aviokompanije širom svijeta, suočene sa velikom krizom, traže sve moguće načine da se operativni troškovi svedu na minimum, a moderan i ekonomičan avion kao što je 737 Max zasigurno će doprinijeti svojom efikasnošću.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *