EasyJet je britanski niskobudžetni avioprijevoznik sa glavnom bazom na aerodromu Luton u Londonu. Kompaniju je 1995. godine osnovao Stelios Haji, po uzoru na Ryanair i Southwest Airlines. Ova niskobudžetna aviokompanija je svoje letove počela obavljati sa avionima kompanije Boeing, a njihov prvi let je bio na relaciji Luton-Glasgow. Zrakoplov je na početku izgledao veoma čudno, te je na sebi imao samo napisan narandžastom bojom broj telefona  01582 44 55 66, a rep je bio narandžaste boje.

Izgled prvog zrakoplova aviokompanije easyJet

U to vrijeme je pojava aviokompanije easyJet predstavljala veliki udar na aviokompaniju British Airways, jer su niskim cijenama karata uspjeli privući mnogo putnika. Historiju easyJeta i njegovih 25 godina postojanja je najbolje opisati i objasniti sa događajima koji su obilježili svaku od tih godina. U nastavku ovog članka vam donosimo hronologiju najvažnijih dešavanja u historiji easyJeta.

 • 1995. (10. novembra): Prvi let easyJet-a polijeće iz Lutona za Glasgow. Fiksna cijena karte je 29 £. Rute do Edinburgha i Aberdeena slijede ubrzo nakon toga.
 • 1996. (april): easyJet otvara linije za Amsterdam, Nicu i Barselonu.
 • 1996. (april): Pokrenuta prva web lokacija easyJet.com. U početku jednostavno usmjerava potencijalne putnike na jedinstveni telefonski broj, tako da aviokompanija može pratiti rezervacije. Uskoro easyJet usmjerava putnike da rezerviraju putem interneta onemogućavajući telefonski rezervaciju leta dužeg od mjesec dana.
 • 1997, (oktobar): Otvorena je druga baza, na aerodromu Liverpool. Prva ruta je do Amsterdama. Pokušava se uspostaviti veza između Lutona i Liverpoola, ali se zatim od toga odustaje.
 • 1998. (mart): easyJet kupuje švicarsku aviokompaniju koja se borila da opstane, TEA iz Basela, i osniva easyJet Švicarska. U početku, zrakoplovna pravila znače da mogu prodavati letove iz Švicarske za Španiju, samo zajedno sa smještajem. Aviokompanija onda kupuje šator i podiže ga na pirenejskom brežuljku kako bi ispunila tu obavezu i dogovor.
 • 1998. (maj): British Airways osniva vlastitu niskotarifnu podružnicu Go sa sjedištem na aerodromu Stansted. Stelios i ostalo osoblje easyJeta putuju prvim letom i dijele vaučere za besplatne easyJet letove.
 • 2000. (novembar): Početna tržišna kapitalizacija aviokompanije je 777 miliona funti. Danas je to 3,4 milijarde funti.
 • 2001. (juni): easyJet osniva bazu u Gatwicku, najveću do tada.
 • 2002. (juni): British Airways prodaje njemačku podružnicu Deutsche BA koja stvara gubitke kompaniji easyJet. Tadašnji izvršni direktor Ray Webster rekao je: “Sjajna stvar na njemačkom tržištu je što imaju isti problem kao i mi: loše vrijeme.”
 • 2003. (oktobar): easyJet, koji je do tada letio samo zrakoplovima Boeing 737, kupuje svoj prvi Airbus – manju verziju A319, sa 156 sjedišta. Zrakoplovna kompanija easyJet sada posjeduje samo Airbus zrakoplove, ali uglavnom A320.
 • 2006. (februar): Uvedeno brzo ukrcavanje. Istog mjeseca, Flybe postaje prva aviokompanija koja je uvela troškove prtljage; easyJet kaže da ne planira slijediti njihov primjer, ali uskoro to čini.
 • 2007. (oktobar): easyJet kupuje GB Airways i postaje najveća aviokompanija u Gatwicku.
 • 2013. (mart): easyJet pokreće letove iz Gatwicka i Manchestera do Moskve. Dokazuju finansijski neuspjeh i povlače se u roku od dvije godine.
 • 2017. (jul): u Beču je uspostavljena nova aviokompanija, easyJet Europe, koja će joj omogućiti da i dalje leti unutar EU nakon Brexita.
 • 2017. (oktobar): nakon propasti Air Berlina, easyJet nabavlja avione i slotove od ugašenog njemačkog zrakoplovnog prijevoznka i uspostavlja redovne letove na berlinskom aerodromu Tegel.
 • 2018. (19. novembar): easyJet postaje prva aviokompanija koja je nadoknadila sve svoje emisije ugljika, gdje su rekli: „Uklonit ćemo ugljik iz goriva koje se koristi ulaganjem u projekte koji uključuju sadnju drveća ili zaštitu od krčenja šuma i obnovljivih izvora energije. ”
 • 2020. (31. oktobar): easyJet je prva aviokompanija koja je s putnicima sletjela na tek izgrađeni aerodrom u Berlinu – doletio je neposredno prije Lufthanse.
 • 2020. (1. novembra): prvi putnički polazak iz BER-a je easyJet avionom za Gatwick.

Za kraj, ovim putem želimo sretan rođendan i još mnogo uspješnih godina u zrakoplovnoj industriji kompaniji EasyJet. Također, želimo im brz oporavak nakon pandemije Covid-19, te se nadamo da će on početi već tokom 2021. godine.

Izvor: easyJet.com

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *