Foto: @sjj.aviation

Prema pisanjima BBC-a, EASA-in izvršni direktor Patrick Ky je izjavio da je EASA “prevrnula svaki kamen” kako bi se uvjerila da je Boeing 737 Max siguran za let, te se očekuje odobrenje europskog regulatora sredinom januara 2021. godine. Kako je izjavio g. Ky, piloti će morati proći obavezni trening, a svaki zrakoplov će obaviti testni let, kako bi se utvrdilo da su sve promjene pravilno izvršene.

18. novembra 2020. godine FAA je izdala AD notu kojom se odobrava letenje ovom tipu zrakoplova. EASA tu istu AD notu nije prihvatila, jer je utvrđeno da postoji dovoljan razlog za zahtjevanje dodatnih akcija, koje su potrebne kako bi se osigurala sigurna operacija navedenih zrakoplova, a koji uključuju trening pilota. Prijedlog EASA-ine AD note je objavljen za javnu konsultaciju. Nakon završetka javnih konsultacija, očekuje se odobrenje i europskog regulatora, odnosno izdavanje AD note kojom se nakon izvršenih modifikacija i treninga posade, odobrava komercijalno letenje ovog tipa zrakoplova u Europskoj Uniji.

Jedini operator koji je letio Boeing 737 Max prema aerodromima u BiH je FlyDubai, te se očekuje da će i BHDCA pratiti EASA-inu odluku, kako bi se odobrilo slijetanje na aerodrome i preleti ovog tipa zrakoplova u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *