Boeing, jedan od vodećih svjetskih avioproizvođača, sklopio je dogovor sa Pravosuđem Sjedinjenih Američkih Država. Debakl koji se već odavno rasteže vezan za Boeing 737 MAX ipak je pri kraju, no cijenu će da plati Boeing, a to je nešto više od 2.5 milijardi dolara kao pravni dogovor između Boeing-a i američkog pravosuđa.


Boeing 737 MAX 9 / Foto: Clemens Vasters

Boeing 737 MAX je među najnovijim tipovima zrakoplova u svijetu, no globalno je prizemljen relativno nedugo nakon što je počeo obavljati komercijalne operacije za svjetske avioprevoznike poslije dva pada aviona (vremenski relativno bliska jedan drugom), gdje je živote tragično izgubilo 346 ljudi. Tada počinje istraga protiv Boeinga radi pronalaženja uzroka ova dva pada, pri čijem okončanju Boeing biva optužen za zavjeru s namjerom da prevari Sjedinjene Američke Države.

Prije 3 dana, 07. januara 2021. godine, Boeing pristaje da izbjegne suđenje tako što će da plati američkom pravosuđu nešto više od 2.5 milijardi američkih dolara. Tu se ubraja: kazna teška $243.6 miliona, kompenzacija Boeingovim klijentima avioprijevoznicima teška $1.77 milijardi, te $500 miliona za kompenzaciju porodicama žrtava u letovima Lion Air 610 i Ethiopian Airlines 302.

Osim plaćanjem odštete, Boeing mora nastaviti saradnju sa Federalnom Administracijom za Avijaciju (FAA) u narednim istragama te se obavezuje na prijavljivanje novih dokaza o prevarama svojih uposlenika, a o svemu je dužan istom podnositi godišnje izvještaje o izvršenju ove nagodbe. Detaljno o odluci Pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država za Boeing pročitajte ovdje.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *