Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) objavila je podatke o prometu na aerodromima u Bosni i Hercegovini tokom decembra protekle godine.

Protekla je godina nanijela ozbiljne gubitke svim aerodromima i avioindustriji općenito, pa tako i bosanskohercegovačkim aerodromima. Na svim aerodromima u Bosni i Hercegovini tokom mjeseca decembra ukupno je zabilježeno 730 operacija, a prevezeno je 27.806 putnika, što je nešto više u odnosu na brojke za mjesec novembar, kada je zabilježeno 675 operacija, dok je broj putnika iznosio 26.108.

Međunarodni aerodrom Sarajevo

Sarajevski aerodrom / Foto: Arhiva

Najveći aerodrom u Bosni i Hercegovini tokom decembra protekle godine ostvario je brojku od ukupno 393 operacije, dok je broj prevezenih putnika iznosio 13.367. U poređenju sa decembrom 2019. godine, kada je aerodrom zabilježio 835 operacija, a prevezeno je 57.718 putnika, to bi značilo pad broja prevezenih putnika za 76%. Ipak, pad u broju ostvarenih operacija iznosi samo 12%, što ukazuje da je popunjenost letova aviokompanija koje lete za glavni grad Bosne i Hercegovine znatno smanjena.

Aerodrom Mostar

Mostarski aerodrom / Foto: Arhiva

Aerodrom Mostar je najmanji aerodrom u BiH, pa tako ne iznenađuje činjenica da je imao i najmanji pad u broju ostvarenih operacija te prevezenih putnika. Kroz aerodrom je prošlo svega 288 putnika, a ostvareno je samo 8 operacija. U poređenju sa decembrom 2019. godine, pad u broju prevezenih putnika iznosi 57%.

Aerodrom Tuzla

Tuzlanski aerodrom / Foto: Arhiva

Međunarodni aerodrom Tuzla u mjesecu decembru ostvario je 144 operacije, dok je broj putnika iznosio 12.564 (samo 803 putnika manje od sarajevskog aerodroma). Tokom decembra 2019. godine kroz aerodrom je prošlo 41.617 putnika, što bi za tuzlanski aerodrom značilo pad od 69%. Pad u broju ostvarenih operacija iznosi 49%.

Aerodrom Banja Luka

Banjalučki aerodrom / Foto: Arhiva

Međunarodni aerodrom Banja Luka zabilježio je 185 operacija, dok je kroz aerodrom prošlo 1,587 putnika. U poređenju sa decembrom 2019. godine, pad broja putnika iznosi velikih 88%. Podsjećamo da je niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair nedavno obustavio svoje letove ka Banja Luci, te je to svakako negativno utjecalo na broj prevezenih putnika.

Podatke koje je BHDCA objavila možete pogledati ovdje.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *