Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) je objavila podatke o prometu aerodroma u BiH za oktobar 2020. godine. Nažalost, veliki pad prometa na svim aerodromima u Bosni i Hercegovini je očigledan, a na to je uticao značajan broj smanjenja operacija avioprevoznika koji lete prema aerodromima u BiH. Također, ne smijemo zaboraviti da je državljanima BiH otežan ulazak u mnoge zemlje, te zbog toga mnogo ljudi i izbjegava putovati.

Međunarodni aerodrom Sarajevo

Međunarodni aerodrom Sarajevo

Međunarodni aerodrom Sarajevo je u prošlom mjesecu ostvario 595 operacija, a ukupni broj putnika (ukrcani i iskrcani) koji su prošli kroz sarajevski aerodrom je 21.416. Prošle godine u istom mjesecu MAS je ostvario 1.097 operacija, a ukupni broj putnika je bio 95.628, što je pad u ovoj godini od 77%.

Zračna luka Mostar

Zračna luka Mostar

Zračna luka Mostar je proteklog mjeseca ostvarila svega 18 operacija, a ukupni broj putnika koji su prošli kroz Mostar je nevjerovatnih 11 putnika. Mostar je prošle godine u oktobru imao ukupnih 3.512 putnika, što je u poređenju sa ovom godinom pad od 99,6%.

Međunarodni aerodrom Tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla

Međunarodni aerodom Tuzla je po broju putnika odmah iza Sarajeva, a prošlog mjeseca su ostvarili 158 operacija i ukupan broj od 17.120 putnika. U oktobru 2019. godine Tuzla je imala 54.018 putnika, što je u poređenju sa prošlim mjesecom pad od 68,3%.

Aerodrom Banja Luka

Aerodrom Banja Luka

Aerodrom Banja Luka je prošlog mjeseca imala 102 operacije i ukupan broj od 1.073 putnika. Istog mjeseca prošle godine, Banja Luka je imala 13.174 putnika, što je u poređenju sa oktobrom 2020. godine pad od 91,8%.

Nadamo se da će se negativan trend uzrokovan pandemijom COVID-19 ubrzo prekinuti, a avijacija u BiH i svijetu početi oporavljati.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *