Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA) objavila je podatke o prometu na bosanskohercegovačkim aerodromima za novembar 2020. godine.

Brojke nisu previše optimistične, ali svakako se nadamo da će u vremenu koje nadolazi sve više rasti. Na svim aerodromima u Bosni i Hercegovini tokom mjeseca novembra ukupno je zabilježeno 675 operacija, a prevezeno je 26.108 putnika.

Međunarodni aerodrom Sarajevo

Međunarodni aerodrom Sarajevo

Sarajevski aerodrom je tokom proteklog mjeseca zabilježio ukupno 464 operacije, a ukupan broj putnika koji su prošli kroz aerodrom iznosio je 14.949. Poređenja radi, u novembru prošle godine kroz aerodrom je prošlo 67.358 putnika, a zabilježeno je 857 operacija, što bi značilo da pad u odnosu na 2019. godinu iznosi oko 77.8%. Približno toliko je iznosio i pad u oktobru ove godine.

Aerodrom Mostar

Aerodrom Mostar

Mostar je od svih aerodroma u Bosni i Hercegovini ostvario najmanje operacija, kroz aerodrom je prošlo svega 25 putnika. Redovnih letova nije bilo, a broj operacija je svega 14. U odnosu na isti period prošle godine, kada je kroz aerodrom prošlo 930 putnika, mostarski aerodrom zabilježio je pad od 97%.

Međunarodni aerodrom Tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla

U novembru je je kroz Međunarodni aerodrom Tuzla prošlo ukupno 9.505 putnika, a ostvareno je 113 operacija. U istom periodu prošle godine kroz aerodrom su prošla 35.484 putnika, a ostvarene su 232 operacije, što bi za tuzlanski aerodrom značilo pad od 73,2%.

Aerodrom Banja Luka

Aerodrom Banja Luka

Banjalučki aerodrom ostvario je ukupno 84 operacije, dok je broj putnika koji su prošli kroz aerodrom iznosio 1.629. U novembru prošle godine taj broj je iznosio 12.354, što bi za banjalučki aerodrom značilo pad u broju putnika za visokih 86,8%

Nadamo se da će se negativan trend uzrokovan pandemijom COVID-19 ubrzo prekinuti, a avijacija u BiH i svijetu početi oporavljati i vraćati na brojke koje je bilježila prije pandemije.

Izvještaj koji je BHDCA objavila možete pogledati ovdje.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *