Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) objavila je godišnji izvještaj o zračnoj plovidbi u našoj državi za 2018. godinu u kojem se nalazi BHANSA statistika, podaci o prometu, pokazivači performansi, partnerstva, kao i mnoge druge informacije. Neke od najzanimljivijih ćete moći pročitati u našem članku.

Preko našeg zračnog prostora preletjelo je mnoštvo aviokompanija, od kojih su najprometnije bile Turkish Airlines, Wizz Air Hungary LTD, Emirates INTL, Ryanair, Lufthansa, Aegean Airlines, Qatar Airways i EasyJet Airline, dok su najprometniji korisnici naših terminala bili Wizz Air, Turkish Airlines, Austrian Airlines, flydubai, Croatia Airlines, Pegasus Airlines, Lufthansa, Air Serbia, Eurowings, Qatar Airways i Adria Airways.

Također, Bosna i Hercegovina je uspješno implementirana u “South East Common Sky Initiative Free Routes Airspace – SECSI FRA” zračni prostor, uz podršku EUROCONTROL-a, zajedno sa Slovenijom, Austrijom, Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom. Ovakav sistem kontrole zračnog prostora daje korisnicima istog bitne benefite, kao što je omogućavanje opcije najkraćeg leta iz Centralne u Jugoistočnu Evropu. Brojčano, time je omogućeno skraćenje leta do za 1,940 NM (nautičkih milja), 285 minuta leta, smanjenje potrošnje goriva do 8,000 kg i 25,500 kg manje CO2 emisija.

Statistika zračnog prometa našeg neba pokazuje veliki porast generalnog zračnog prometa (GAT – General Air Traffic) po pravilima instrumentalnog letenja (IFR – Instrument Flight Rules), gdje se na grafiku jasno vidi trend rasta tokom velike većine mjeseci u 2018. godini, u poređenju sa 2017. godinom. Najveći rast se desio u mjesecu julu, kao što se vidi na grafiku iznad. Na kružnom grafiku ispod se vidi postotak IFR operacija koji samo prelijeću naš zračni prostor (Overflights – žuta boja) koji iznosi većinski dio, i to 61,1%, dok su međunarodni odlasci i dolasci na domaćim aerodromima (International DEP/ARR on LQ – plava boja) iznosili 38,8% IFR operacija na našem nebu u 2018. godini.

Mnogo je poboljšanja postignuto u pogledu zračne plovidbe kroz vazdušni prostor Bosne i Hercegovine, mnogo je partnerskih projekata odrađeno te je porast zračne plovidbe evidentan. Detaljan izvještaj i mnoštvo drugih zanimljivih informacija možete pročitati i preuzeti ovdje.

ch-aviation

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *