Bell Huey II promotivni materijal / Foto: Bell / Screenshot

Danas je generalpukovnik OS BiH Senad Mašović izjavio da projekat nabavke i isporuke helikoptera UH-2 teče po planu, te da je počela proizvodnja helikoptera za potrebe OS BiH.

“Apsolutno sve ide po planu i nikakvih problema nema u implementaciji tog projekta. Da budemo jasni, počela je proizvodnja helikoptera za potrebe OSBiH i mi očekujemo da u potpunosti, u skladu s onim što je potpisano i definirano i iza čega stoji vlada SAD, bude implementirano. Dakle, nema nijednog problema”, izjavio je generalpukovnik OS BiH Senad Mašović.

Oružane snage Bosne i Hercegovine su 13.12.2019. godine potpisale ugovor o nabavci četiri Bell Huey II UH-2 helikoptera, čime je pokrenut postupak isporuke u sljedeće tri godine. Riječ je o zajedničkom projektu Vlade SAD-a i Vijeća ministara BiH, prema kojem su SAD obezbijedile 34 miliona dolara, a Ministarstvo odbrane BiH je osiguralo 4,36 miliona dolara.

Bell UH-2 Huey II je zapravo preuređeni Bell UH-1, odnosno fabrika Bell preuređuje i doslovice ogoli strukturu UH-1 helikoptera do srži, elektro sistemi su instalirani sa novom kablažom, avionika se ažurira, te postoji velika opcija izbora opreme koja se može koristiti zavisno od misije za koju se planira koristiti ovaj tip helikoptera. UH-2 u odnosu na UH-1 ima 29% smanjene direktne troškove održavanja, vanjsku nosivost do 5080kg, a unutrašnju do 4763kg. Snaga motora je povećana sa 1400 KS na 1800 KS, a lopatice nosećeg i repnog rotora su šire i koriste se kao i kod Bella 212. Pritisak hidraulike je povećan na 1500 PSI, što pilotima omogućava manji napor za upravljanje helikopterom.

Sveukupno, Bell UH-2 je velika nadogradnja za zastarjele UH-1H helikoptere, te OS BiH će sigurno imati veliku korist od navedenih helikoptera u misijama spašavanja, transporta i gašenja požara. Proizvodnja helikoptera u Bellovoj fabrici u SAD-u je u toku, te bi se isporuka helikoptera očekivala krajem 2021. godine ili početkom 2022. godine.

U novčana sredstva uključeni su i troškovi obuke pilota i aviotehničara, isporuka rezervnih dijelova i potrošnog materijala za period od dvije godine, te dostava tehničke dokumentacije i zemaljske opreme.

U prilogu pogledajte Huey II promotivni spot:

.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *