Foto: Piper Pa-28 – Wikipedia

Laki zrakoplov srbijanskog operatora STS Avijacija je nestao iznad Kozare nakon što je poletio sa banjalučkog aerodroma.

Zrakoplov je korišten u akciji oralne vakcinacije lisica, a prema pisanju medija danas je bila nepovoljna meterološka situacija u regionu kod Kozare. Informacija o nestanku zrakoplova je primljena u 14:10h, a u potragu zemlja-zrak su uključene policijske stanice Prijedora i Bosanske Gradiške, te Helikopterski Servis RS-a. Navodno se radi o zrakoplovu Piper PA-28.

Iz MUP-a su naveli da je Policijskoj upravi Gradiška prijavljeno da je danas sa Aerodoroma Banjaluka poletio sportski avion koji je prevozio vakcine za životinje i da su sa pilotom izgubli kontakt na području Omarske.

Emergency Locator Transmitter (ELT), tj. uređaj koji šalje signal u slučaju nesreće je aktiviran, što bi trebalo pomoći spasiocima da lociraju zrakoplov.


Ažuriranje17:30h

Loša vremenska situacija otežava spasiocima potragu za nestalnim avionom. Prema pisanju ATV-a, u zrakoplovu su se nalazile dvije osobe, pilot i operater. Zrakoplov je odletio za Veliku Kladušu gdje je preuzeo sredstva za vakcinaciju lisica. U povratku je trebao da izbaci tovar iznad Kozare, kada je izgubljen kontakt sa zrakoplovom.


Ažuriranje – 18:30h

Foto: Bell UH-1H “Iroquois” – Ministarstvo odbrane/Oružane Snage BiH

Helikopter oružanih snaga BiH, Bell UH-1H “Iroquois” 2. helikopterskog skvadrona iz kasarne Rajlovac je poletio i započeo misiju potrage i spašavanja posade nestalog zrakoplova na području Omarske.

“Civilni avion je nestao s radara oko 14:00 sati. U 14:15 sati, Spasilačko-koordinacijsko središte Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BH DCA) uputilo je poziv dežurnoj Služba traganja i spašavanja (STS) Oružanih snaga BiH, koju čini posada iz sastava 2. helikopterskog skvadrona, stacionirana u vojarni Rajlovac. Sukladno procedurama propisanim za angažiranje STS-a OS BiH, odmah po prijamu poziva, dežurna posada je poduzela pripreme helikoptera UH-1H za zadatak traganja i spašavanja te uzletjela prema području Omarske. Po dolasku u traženu zonu, posada je počela pretraživati teren, u ciju lociranja mjesta nestanka aviona, te pronalaska i spašavanja posade aviona.”, kazali su iz Ministarstva odbrane.


Ažuriranje – 20:20h

Prema pisanju Oslobođenja, pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS i Republičke uprave civilne zaštite, kao i lokalni lovci, uključili su se u potragu za sportskim avionom koji je danas nestao iznad Omarske, rečeno je u MUP-u RS. Dok je prema navodima Dnevnog Avaza, potraga iz zraka zbog mraka i loših vremenskih uslova obustavljena. Potraga iz zraka će biti nastavljena od ranih jutarnjih sati.

Tango Six portal izvještava da je kompaniji STS Avijacija ovo još jedan u nizu mnogobrojnih incidenata sa avionima. Posljednji se dogodio u Rumuniji prije mjesec dana. U septembru 2015. godine, također u BiH, srušio se njihov Golden Eagle C421-B kada je jedan pilot poginuo. Još jedan incident bez žrtava dogodio se u u septembru 2018. godine. Kao i udes Pipera Pa-28 YU-DDB u Rumuniji.


Ažuriranje – 13:40h/11.12.2020.

Prema pisanju medija, Emergency Locator Transmitter (ELT) odosno uređaj koji šalje signal u slučaju nesreće je dao približnu lokaciju nestalog aviona, a s obzirom na nepristupačnost terena, spasioci pokušavaju da ga pronađu dronom.


Ažuriranje – 15:30h/11.12.2020.

Nestali avion kompanije STS Aviation pronađen je na području Kozare u selu Subotići gdje je potraga upravo i završena. Trenutno nemamo više informacija od ovoga s obzirom da nema signala na ovom području te očekujemo detalje u narednim satima. Za sada nema nikakvih informacija o stanju posade.


Ažuriranje – 18:15h/11.12.2020.

Nezavisne Novine su prenijele informaciju da su dvije osobe poginule u padu aviona u selu Subotići na području Kozare, gdje je pronađena olupina. Navodi se da su u avionu bile dvije osobe, muškarac iz Srbije i žena iz Moldavije sa rumunskim državljanstvom. Slučaj je predan u nadležnost državnog tužilaštva. Radi se o zrakoplovu Piper PA-28-161 Warrior II, registracije YU-DCX. Klix je objavio prve fotografije sa mjesta nesreće.


Ažuriranje – 20:30h/13.12.2020.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je danas imenovalo komisiju za istragu zrakoplovne nesreće.

ch-aviation

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *